Democraților ar putea să le revină economia și externele în cazul unei coaliții cu PSRM

După prima rundă de negocieri, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat anunță că nu au discutat despre partajarea ministerelor, ci doar eventuale direcții de activitate care ar putea reveni democraților, iar printre acestea se numără economia și relațiile externe. Democrații au prezentat un proiect „pentru Moldova pro-europeană”, iar socialiștii propun la baza viitoarei posibile alianțe politice același acord politic semnat de PSRM cu Blocul ACUM, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a declarat că proiectul „pentru Moldova pro-europeană” presupune un angajament politic al democraților și în baza acestui proiect urmează să se discute în ce măsură PDM, în cadrul acestei eventuale coaliții, își poate asuma anumite responsabilități. „Este important să avem posibilitatea să aducem acea garanție și să punem punct speculațiilor multiple că Republica Moldova deviază de la angajamentele europene”, a notat Dumitru Diacov. Potrivit lui, este nevoie de timp pentru a demonstra că PDM, dacă va accepta ideea să intre în coaliție, va fi garantul că Republica Moldova nu va devia de la cursul pe care a pornit acum zece ani.

Democratul a apreciat că discuțiile au avut loc într-o atmosfera prietenească. Nu s-a discutat despre instituții, ci doar despre direcții de activitate. Dacă din cele nouă ministere, jumătate și le va asuma PDM, ar fi „o chestie normală”, crede deputatul, menționând totodată că nu este suficient ca PDM să-și dorească, este important să fie găsit un compromis cu cei care sunt astăzi la guvernare. Politicianul a mai spus că PDM va face coaliție cu PSRM doar dacă socialiștii vor accepta programul propus de democrați.

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, deputatul Vlad Batrîncea, a reiterat că la baza viitoarei alianțe politice este propus același acord politic semnat de PSRM cu Blocul ACUM, în luna septembrie. Alte discuții vor urma la sfârșitul acestei săptămâni. Potrivit deputatului, programul guvernării urmează să se axeze pe dezvoltarea economică durabilă, programele sociale, dar și pe politica externă a Republicii Moldova. Democrații au spus că reprezintă o forță pro-europeană, iar PSRM nu vede probleme în acest sens, pentru că Republica Moldova este o țară europeană de origine. Socialiștii sunt gata să preia standarde și valori europene în interesul cetățenilor, a subliniat Vlad Batrîncea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.