Demers către premier legat de concedierea directorului Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol

Deputații Partidului Platforma Demnitate și Adevăr condamnă concedierea lui Ion Iovcev din funcția de director interimar al Liceului teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, cu predare în limba română. Aceștia s-au adresat cu un demers prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, în care condamnă acțiunea Ministrului Educației, Culturii și Cercetării referitor la „concedierea abuzivă”. Și membrii Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu o reacție în care se întreabă dacă au existat ordine pentru această concediere, astfel încât partea transnistreană să aibă asigurări că Ion Iovcev nu va mai face parte din grupul de lucru pe problemele școlilor, transmite IPN.

Deputații Platformei DA precizează că, analizând aspectele juridice ale actului administrativ individual emis de ministra Lilia Pogolșa, constată că ordinul contravine prevederilor Codului Administrativ referitor la structura actului administrativ individual emis sau confirmat în scris. Astfel, potrivit lor, respectivul ordin este lovit de nulitate.

Parlamentarii îi amintesc premierului interimar că Ion Iovcev este deținătorul celei mai înalte distincții de stat – Ordinul Republicii, acordat prin decretul președintelui pentru merite deosebite în dezvoltarea lingvisticii, contribuţie remarcabilă la promovarea limbii române şi a adevărului ştiinţific şi activitate metodico-didactico prodigioasă. Mai mult ca atât, în jur de 30 ani, Ion Iovcev este simbolul luptei pentru apărarea limbii române în regiunea din stânga Nistrului. „Se află de mai bine de 29 de ani în fruntea unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol și în toți acești ani a reușit să menţină și să dezvolte liceul, să apere și să implementeze valorile neamului românesc, în pofida presiunilor pe toate dimensiunile ale autorităților separatiste”.

Reprezentanta PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a spus că a vorbit la telefon cu Ion Iovcev. „Nu întreb anumiți demnitari despre decență și morală acolo unde nu este. Întreb care era graba, acum? Sau există ordine dodoniste, așa încât partea transnistreană să aibă asigurări că domnul director nu va mai face parte din grupul de lucru pe problemele școlilor noastre? Că le stătea ca sarea în ochi”, susține fosta ministră a educației.

„Unii șefi de rang înalt de la noi, responsabili acum tocmai de acest segment, poate că nici nu se născuseră încă pe vremea când dl. Iovcev clădea fundamentul acestei cetăți care se numește Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. O să dea seamă, odată și odată, sus-pușii care nu mai au mult în funcții. O să dea seamă chiar în fața acestor copii”, a mai spus Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Directorul liceului a declarat marți, 22 iunie, că a fost telefonat de reprezentanții Ministerului Educației și anunțat că urmează să ridice ordinul de eliberare din funcție. Cei de la Minister au declarat pentru presă că Ion Iovcev a atins vârsta de pensionare.

Ion Iovcev locuiește și activează pe malul stâng al Nistrului din anul 1975, iar funcția de director al Liceului „Lucian Blaga” o deține de aproape 30 de ani. A fost decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul României Pentru „Serviciu Credincios” în grad de Comandor, Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.