Delegaţi din 77 de state au venit la Chişinău la Seminarul Internaţional Francofon

Îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului prin consolidarea proceselor democratice şi îmbunătăţirea justiţiei − sunt angajamentele Moldovei despre care premierul Iurie Leancă a ţinut să sublinieze la Seminarul Internaţional Francofon, care a început astăzi, 11 aprilie, la Chişinău. Seminarul face parte din cel de-al doilea ciclu al Mecanismului ONU de Evaluare Periodică Universală a drepturilor omului, transmite IPN.

La eveniment participă 150 de delegaţi, reprezentanţi a 77 de state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Prim-ministrul Iurie Leancă a spus că drepturile omului, democraţia şi statul de drept, sunt esenţiale în cooperarea Moldovei cu Uniunea Europeană. Inclusiv datorită rezultatelor bune înregistrate în domeniul protecţiei drepturilor omului, începând cu 28 aprilie, cetăţenii din Republica Moldova vor putea călători fără viză în spaţiul Schengen. Premierul şi-a exprimat speranţa ca acest seminar va contribui la consolidarea evaluării periodice universale şi va oferi valoare adăugată cauzei drepturilor omului.

 „Guvernul şi-a luat angajamentul să pună în aplicare Planul naţional privind drepturile omului şi toate părţile componente ale acesteia. În acest sens, a fost stabilit un mecanism care va supraveghea punerea lui în practică cu participarea ONG-urilor şi partenerilor de dezvoltare, cu scopul de a îmbunătăţi aspectele acestei cooperări”, a menţionat şeful Guvernului.

Seminarul va dura două zile, pe 11 şi 12 aprilie, şi este organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) şi Oficiul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (HCDH). Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului este de a evalua ţările francofone în implementarea recomandărilor ONU privind drepturile omului şi a controla diferite etape ale procesului, precum şi de a stabili un bilanţ al bunelor practici pentru a asigura continuitatea Mecanismului ONU de Evaluare Periodică Universală a drepturilor omului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.