Deficitul de cadre din grădinițe ar putea fi acoperit de către elevi

Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău poartă discuții cu administrația unei școli profesionale și a unui colegiu pedagogic pentru a angaja în calitate de educatori și bucătari elevi din ultimul an de studii. Despre aceasta a comunicat șefa interimară a Direcției, Rodica Guţu, la ședința operativă de la Primărie. Ea a spus că astfel ar putea fi soluționată problema lipsei personalului în instituțiile de educație timpurie, transmite IPN.

Potrivit Rodicăi Guţu, la sfârșitul săptămânii trecute în instituțiile de învățământ preșcolar erau 422 de posturi vacante de educatori și 64 de bucătari și bucătari auxiliari.

Vorbind despre înmatricularea în procesul educațional, Rodica Guţu a menționat că în învățământul primar general, gimnazial și liceal au fost admiși peste 87 de mii de elevi. De la începutul anului 2011, au plecat peste hotare 1340 de elevi, în timp ce doar 200 s-au reîntors. Din cei 29 de elevi care se aflau în abandon școlar la sfârșitul anului precedent de studii, niciunul nu a revenit pe băncile școlii. În clasa I au mers în acest an peste nouă mii de elevi, care au fost repartizați în 345 de clase. În clasa a zecea s-au înscris 4498 de elevi.

Rodica Guţu susține că natalitatea scăzută și lipsa scăzută a interesului pentru treapta liceală diminuează numărul de clase de liceu. Doar 42 de licee din 84 au asigurat admiterea regulamentară (cel puțin două clase de liceu). O singură clasă de liceu vor avea 31 de instituții de învățământ, comparativ cu 11 în anul precedent de studiu.

În instituțiile de învățământ din municipiu activează 9610 cadre didactice titulare, comparativ cu 9568 în anul precedent. Au fost încadrați în câmpul muncii 57 de tineri specialiști din cei 212 repartizații de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Actualmente se înregistrează 679 de posturi vacante. În instituțiile de învățământ primar și secundar lipsesc 217 de cadre didactice, la disciplinele: educația fizică – 27 de specialiști, clasele primare – 16, limba engleză – 15, limba și literatura română – 10, fizica – 10, matematica – 9, informatica – 7, psihologi – 11 etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.