Declarațiile de unire, văzute diferit de diferite forțe politice

Declarațiile de unire cu România, semnate de autoritățile publice locale din peste o sută de localități din Republica Moldova reprezintă o campanie de consolidare a electoratului de către unioniști și provocare pentru socialiști. Liberalii susțin că adevărul istoric nu poate fi negat și declarațiile reprezintă un semnal pentru autorități. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Deputatul socialist, Vlad Batrîncea a declarat că declarațiile de unire fac parte dintr-o campanie a unioniștilor, care încearcă să-și consolideze electoratul, iar pentru socialiști este o provocare. În opinia lui, Republica Moldova este unicul stat civilizat în care asemenea provocări împotriva statalității sunt catalogate drept libertate de exprimare. Potrivit parlamentarului, pe 7 martie existau deja 264 de localități care au semnat declarații de susținere a statalității. „Toată această listă, cu declarațiile scanate este publică. Oricine poate verifica – aceste declarații sunt semnate de majoritatea consilierilor”, a spus Vlad Batrîncea.

Potrivit deputatului Partidului Liberal, Roman Boțan, faptul că s-au adoptat peste o sută de declarații de unire cu România este un semnal pentru autoritățile Republicii Moldova. În acest caz, spune deputatul, nu se încalcă nicio lege. „Toate aceste demersuri se încadrează în cadrul constituțional al Republicii Moldova”, a declarat Roman Boțan. Potrivit lui, într-o hotărâre anterioară, Curtea de Apel Chișinău a menționat că opțiunea politică privind unirea pe căi democratice a Republicii Moldova cu alte state este un drept legal al cetățenilor, care ține de exprimarea și realizarea voinței politice.

Secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, susține că o sută de ani este o cifră foarte importantă și aceste declarații de unire trebuie privite ca o puternică încărcătură emoțională. „Nu poți trata această aniversare ca pe un simplu eveniment istoric ca multe altele”, este de părere Igor Grosu. Potrivit lui, există două aspecte în aceste acțiuni – pornirea sinceră, simbolică a oamenilor care trebuie încurajați, nu obstrucționați și produsul politicii iresponsabile de ani de zile.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că declarații de unire mai degrabă nu sunt politice, dar simbolice. „Este vorba, de fapt, de o luptă pentru o identitate firească a acestui popor”, a spus analistul. În opinia lui, astăzi când unii politicieni întreprind acțiuni pentru conștientizarea adevăratei identități a locuitorilor din Republica Moldova, pentru a ridica poporul la un nivel al unei conștiințe naționale autentice, se găsesc și politicieni care sunt împotrivă.

Până la ora actuală, autoritățile locale din peste o sută de localități au semnat declarații simbolice de unire cu România.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.