Declarații despre atacul terorist din Rusia: Teroarea naște doar teroare

Orice act terorist trebuie condamnat cu fermitate, fie că este vorba despre terorism împotriva oamenilor pașnici, fie că este vorba despre terorism de stat, manifestat prin agresiunea unei țări față de altă .Totodată, lecția principală care trebuie învățată este că teroarea naște doar teroare. Declarații în acest sen au fost făcute în cadrul unor dezbateri publice, organizată de Agenția de presă IPN, de către participanții solicitați să comenteze atacul terorist din Federația Rusă, soldat cu circa 140 de morți și foarte mulți răniți.

„Orice act terorist este condamnabil și noi trebuie să-l condamnăm cu fermitate, fie că este vorba despre terorism împotriva oamenilor pașnici, fie că este vorba despre terorism de stat, manifestat prin agresiunea unui stat împotriva altui stat. Lecția pe care o putem învăța este că teroarea naște doar teroare”, a declarat Igor Boțan, expert permanent al proiectului.

În opinia sa, cei care au dat startul terorii – după proverbul – cine seamănă vânt, aceia culeg furtună. „Noi din păcate vedem acest lucru. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă acest lucru și să condamne toate actele de terorism, atât împotriva civililor, cât și terorismul statal, manifestat prin agresiunea unui stat împotriva altuia”, a mai spus Igor Boțan.

Doctorul habilitat în istorie Valentin Constantinov, cercetător științific principal la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, a menționat că cele întâmplate vineri la Crocus City Hall din Krasnogorsk, suburbie a Moscovei, este o chestie oribilă. Ea trebuie condamnată și trebuie prevenită pe viitor pe cât se poate. Pentru el, este o chestie oribilă care arată clar fiasco absolut al regimului putinist din Federația Rusă.

„Oricât am încerca să ne izolăm de aceste evenimente, nu vom reuși, să ne aducem aminte că relativ nu demult în Aeroportul din Chișinău, de asemenea, un extremist musulman a deschis focul asupra oamenilor. Au fost jertfe. Suntem în această lume interdependentă și suportăm și noi consecințele. Trebuie să fim gata și vigilenți față de alte asemenea încercări”, susține Valentin Constantinov.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vasile Șoimaru, semnatar al Declarației de Independență, spune că acest act terorist i-a amintit despre altele care au fost anterior. „Mi-a amintit despre cele două blocuri cu locuitori ruși aruncate în aer. Mi-a amintit de cele două războaie din Cecenia. Toate s-au făcut în preajma unor evenimente. Nimic nu consolidează mai mult societate rusă, sărmana societate rusă, decât aceste acte teroriste,. Dar atacurile sunt cu totul din direcția opusă, sunt de pe loc”, a menționat Vasile Șoimaru.

În seara zilei de vineri, în sala multifuncțională Crocus City Hall din Krasnogorsk, suburbie a Moscovei, unde urma să aibă loc un concert, s-a produs un act terorist. Martorii spun că de la două la cinci persoane au deschis focul din Kalașnikov asupra mulțimii. Imagini de la fața locului filmate de martori oculari înfățișează atacatori deschizând focul asupra civililor care aleargă speriați în toate părțile. Alte imagini video au înfățișat mai multe persoane zăcând fără mișcare în bălți de sânge în afara sălii de concerte.

Statele Unite au confirmat informația potrivit căreia „Statul Islamic” a revendicat atacul terorist de la Crocus. Despre aceasta scrie The New York Times cu referire la oficiali americani.

Potrivit informațiilor actualizate, în atacul armat au decedat în jur de 140 de persoane, printre care și trei copii. Oamenii au murit împușcați sau intoxicați cu gaze de ardere în urma incendiului provocat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.