Declarație ( ” Odă ” inversă pentru MEI )

 26 mai  2020 Nr. 247                                                                                  


Și iată că IMM-urile au primit un cadou generos de... 26 pagini cu text mărunt și sofisticat plus încă 27 pagini comentarii și notă informativă ( Lege privind modificarea unor acte normative: ro_7259_Proiect.lege255 ). Sic !

În locul suportului real.

Proiect de lege, care va aduce celor din micul business doar dureri de cap, nebulozitate documentară, neclarități celor care sunt în afaceri și celor, care vor intra în afaceri. Pe lângă aceasta în proiect este obsedantă noțiunea de activitate independentă și antreprenor independent. Un cetățean fără pregătire specială va confunda permanent aceste noțiuni și astfel devine pasibil de tot felul de neplăceri. Și apoi însuși termenul de antreprenor conține în sine sensul de independent. Dar, bineînțeles, nu la noi. Căci la noi în acest proiect  se promite sarea și marea pentru activitate independentă: moratoriu la controalele fiscale, sancțiunile fiscale și contravenționale aferente încălcărilor fiscale, admise de antreprenorii independenți care, vor migra de la patenta de întreprinzător... Ce nu se promite de dragul unui proiect ratat...

Alte ocupații cu greu se găsesc la MEI. Ținta lor este patenta de întreprinzător iar criza economică, care stă în prag și va  falimenta mii și mii de întreprinzători nu se vede la ministerul economiei și infrastructurii.

Va trece de la sine ca guturaiul, peste 7 zile sau,poate, peste 7 ani. Nu are importanță. Principalul sunt cele 53 de pagini cu text mărunt și îndesat. Veritabilă odă  birocrației naționale! Vremuri de fericire nemărginită vine din cabinetele cu pricina !?

Era de așteptat ca
Ministerul economiei și infrastructurii  ( MEI ) să elaboreze un program de support financiar pentru ca firmele mici să-și păstreze angajații – tot mai ieftin decât statul să plătească sume enorme pentru armate de șomeri.

Se aștepta o liberalizare a activității tuturor agenților economici pentru a supravețui crizei instituite. Dar de fapt asistăm la un triumf al birocrației națioinale, care blocheaz
ă dezvoltarea economică reală.

Se cere acoperirea a cel puțin 70% din salariile angajaților din IMM, dar li se oferă doar acte noi cinovnicești. Executivul se eschivează de la inițiativa de a acoperi cel puțin 50% din dobânda creditelor IMM, căci reeșalonarea acestora tot datorie rămîne. Sau să elibereze IMM-urile totalmente pe 6 luni de impozitul pe venit.

Dar nu. MEI trăiește în altă dimensiune: unde nu există pandemie, unde firmele nu-și pierd  cadrele calificate din  neputință de a le plăîti salarii, unde mii de agenți economici  vor falimenta.

Ar fi imperioasă o ” carantină ” la acest Minister pe o anumită perioadă. În special la
documentele birocratice dăunătoare și proiecte de legi destabilizatoare echilibrului social. Acest proiect de lege (ro_7259_Proiect.lege255 ) este o inspirație fidelă din documentele similare din fostul spațiu al URSS și care complică mult existența agenților economici.

Și aici amintim, că în Est modelul R. Moldova este considerat cel mai reușit. Însă, probabil, ai noștri se simt incomod de la aceasta și caută tot felul de  scheme pentru a-și îndreptăți existența  sa și a-și întări influența. 

Dar de ce pe contul micului business se fac toate !?

Întreprinderile mari dețin resurse solide și au armate  de lobbiști și juriști, care le protejază eficient interesele. Așa că atacurile se îndreaptă asupra celor din micul business și concomitent se intonează vechiul refren despre patenta de întreprinzător. Astfel se încearcă  iarăși să pună pe umerii agenților economici  sarcinile obligațiunile directe ale executivului.

Funcționarii se simt protejați la Casa Guvernului de toate intemperiile sociale. Dar de unde vor primi salarii, dacă  va fi imposibilă plata impozitelor fiindcă nu va fi de unde plăti. Vor fi mulțumiți doar cu proiectul de lege  255 cu privire la antreprenorul independent ?

Cred că nu. Vor trăi din creditele și granturile europene. Dar și acestea se vor termina. Și atunci se vor încălzi  și se vor hrăni  cu astfel de documente?  Managementul executiv șcioapătă realmente. Prin această lege se demonstrează sincopa în strategia păstrării  locurilor de muncă și creare a noi locuri  de muncă.

Deci, se acoperă lipsa de viziune  asupra dezvoltării mediului de afaceri cu 53 de pagini de text cu pretenții de reglementare, dar care poate provoca instabilitate socială.

IMM-urile au nevoie de support real fără proiecte  sterile, care generează confuzie, nesiguranță și provocări sociale imprevizibile.

 

tel. 069104979

 

---------
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.