Declarația Ligii Orașelor și Comunelor

Membrii grupului de inițiativă, Alexandru Bujorean, primarul or.Leova, Constantin Cojocaru, Primarul mun.Edineț, Ludmila Magu, primara or.Cupcini, Valeriu Lazarenco, primarul s.Leușeni, r-ul Telenești, Ion Creangă, primarul s.Ocnița, raionul Ocnița, în calitate de reprezentanți a iunui grup larg de inițiativă, format din zeci de primari de sate și orașe, consilieri locali și raionali, angajați ai sectorului public, activiști și cetățeni responsabili din întreaga țară, care vor să-și aducă aportul propriu în dezvoltarea comunităților locale de unde vin.

Astăzi, anunțăm public despre crearea grupului de inițiativă, care s-a întrunit sâmbătă, 22 octombire în prima sa ședință, pentru a decide constituirea și înregistrarea LIGII ORAȘELOR ȘI COMUNELOR, o mișcare social-politică de tip nou, care va fi construită de jos în sus, prin implicarea celor mai reprezentativi exponenți ai comunităților locale și în scopul dezvoltării și modernizării satelor și orașelor Republicii Moldova.

LIGA ORAȘELOR ȘI COMUNELOR se formează nu din ambiția politică a fondatorilor săi. Noi și colegii noștri din întreaga țară am fost deja mandatați cu vot de încredere în localitățile de unde venim și în baza acestui vot ne exercităm conștiincios atribuțiile.

Noi ne dorim, asocierea și consolidarea tuturor celor care stau și au stat zeci de ani la fundamentul statului Republica Moldova, dezvoltând-o prin administrarea eficientă a treburilor publice.

Pornim de la o realitate politică evidentă. Mai mult de o treime din aleșii locali, astăzi nu se autoidentifică cu nici o formațiune politică, inclusiv cu cele de pe listele cărora au fost aleși. În același timp, majoritatea din ei, nu intenționează, din varii motive, să adere la partidul de guvernământ. În rezultat, cei mai populari aleși din această țară, primarii satelor și orașelor Moldovei, care au fost cotați cu cel mai mare nivel de încredere din partea populației, conform unui sondaj desfășurat în noiembrie 2021, ajung să nu fie reprezentați și asociați politic.

Iar ca finalitate, primarii, în mare parte sunt neglijați, ignorați și văzuți de multe ori ca un nivel inferior de administrare publică. Structurile intermediare ale administrației publice locale nu sunt reorganizate, reforma administrativ-teritorială nu are loc, cota majoritară a impozitelor locale pleacă în bugetul de stat, descentralizarea financiară și administrativă trenează iar satele și orașele depopulate ale țării, ajung să fie administrate în baza unor bugete austere, insuficiente pentru o dezvoltare dinamică iar uneori chiar pentru supraviețuirea localității.

Nu considerăm corectă această atitudine, întâi de toate față sutele de mii de oameni care ne-au ales și pe care îi reprezentăm.

Considerăm gravă atitudinea superficială și ignorantă asupra problemelor enunțate, care în toată amploarea sa, distrug în mod clar statul Republica Moldova.

În același timp, vrem să punctăm principial câteva aspecte legate de viitoarea activitate a LIGII ORAȘELOR ȘI COMUNELOR:

 

  1. Nu ne lansăm în calitate de partid de opoziție față de actuala guvernare, nu venim să destabilizăm situația politică în aceste vremuri dificile, nu avem pe nimeni în spatele nostru în afară de cetățenii care ne-au încredințat votul dar venim să aducem în prim plan și să facem auzită vocea teritoriului, acolo unde locuiesc cetățenii Republicii Moldova, prin intermediul unei platforme care va consolida cei mai reprezentativi și pregătiți oameni din toate regiunile țării;
     
  2. Nu suntem și nu ne propunem să fim un partid exclusiv al primarilor. Alături de noi sunt așteptați toți cei care nu sunt indiferenți de soarta satelor și orașelor noastre și care își propun să își aducă contribuția în soluționarea problemelor acestora, inclusiv prin participarea în cadrul alegerilor locale generale din toamna anului 2023.

Dar primarii, în calitatea lor de reprezentanți direcți ai cetățenilor acestei țări, evident că stau la baza acestei construcții politice și constituie LIGA ORAȘELOR ȘI COMUNELOR, ca pe o platformă de asociere și promovare a viziunilor de dezvoltare locală, alături de toți cei care sunt gata să susțină această viziune;
 

  1. LIGA ORAȘELOR ȘI COMUNELOR își propune să devină o platformă importantă în promovarea intereselor comunităților locale la toate nivelurile și să contribuie, alături de toți actorii implicați și decidenții de la nivel central, la dezvoltarea regională și locală a Republicii Moldova.

În activitatea noastră va prevala interesul oamenilor din satele, comunele, orașele și municipiile țării și vor fi ignorate aspectele dezbinatorii lingvistice, etnice, politice, geo-politice sau de oricare alt gen. Noi vrem să ne dezvoltăm țara, alături de toți oamenii acesteia, indiferent de limba pe care o vorbesc, etnia pe care o reprezintă sau regiunea din care vin.
 

În acest sens, facem un apel către toți cei care sunt aproape de dezideratele și obiectivele noastre și în primul rand primarilor din tara noastra, să se alăture LIGII ORAȘELOR ȘI COMUNELOR, să ne contacteze direct sau prin paginile noastre online care vor fi lansate până la finele acestei zile, să își aducă, în măsura posibilităților, contribuția în procesul de colectare a semnăturilor și cererilor de aderare, alături de membrii grupului de inițiativă și să susțină o mișcare social-politică a noastră, a oamenilor acestei țări, mișcare construită de jos în sus, născută din realitățile și durerile oamenilor acestei țări, formațiune care nu va avea un lider formal și va fi administrată prin consens de co-președinți aleși pe principiu regional.

O astfel de construcție politică Republica Moldova încă nu a avut dar pe care o cu siguranță trebuie să o aibă ca și opțiune politică, în special, în cadrul viitoarelor alegeri locale.

Pentru că nu poate exista un stat puternic și prosper, fără sate și orașe puternice!

*******

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.