De astăzi, Moldova va avea deficit de energie electrică, soluția este să economisim

Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică începând de astăzi. Situația s-a agravat din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom. Contractele comerciale semnate de compania de stat Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, transmite IPN.

Vicepremierul a îndemnat populația să economisească la maximum energia electrică în intervalul orelor 07:00 și 23:00. Antreprenorii și mediul de afaceri au fost încurajați să deconecteze iluminatul publicitar sau decorativ, să schimbe orele de producere și să utilizeze generatoarele individuale acolo unde este posibil. „Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționa solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni”, a scris oficialul.

Ministrul a menționat că pentru astăzi nu sunt planificate deconectări. În zilele următoare vor fi identificate și semnate contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori. Moldovagaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de mâine și vor fi identificate resurse inclusiv pentru zilele următoare. Vor fi adoptate măsuri de economisire a energiei electrice.

Începând cu 11 octombrie, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Moldovagaz a alocat suplimentar gaz către MGRES pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Recent a fost creată o pagină electronică cu sfaturi privind economisirea energiei electrice și termice, resurselor de apă și combustibilului -  controlezfactura.gov.md.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.