Dă sens banilor: Plățile fără numerar, mai multă siguranță, mai mult confort

Progresul informațional a dus la apariția unor noi forme de plată, fără a mai utiliza banii în numerar. Este vorba de plățile electronice pe care sunt efectuate la cumpărături cu ajutorul cardului bancar, pe internet sau prin intermediul telefonului mobil. Aceste plăți au la bază fie banii din contul bancar, în cazul cardului, fie moneda electronică stocată la distanță pe un server și care nu are legătură cu un cont bancar. Moneda electronică de pe server este păstrată în portofele online personale și poate fi utilizată la comercianții și furnizorii de servicii care aderă la această metodă de plată. Informațiile sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare, lansate împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”, transmite IPN.

Potrivit BNM, unul din cele mai sigure și comode instrumente de plată fără numerar este cardul bancar. Acesta poate fi obținut odată cu deschiderea unui cont bancar și utilizat în țară sau peste hotare, la bancomate, magazine sau alte puncte comerciale care au instalate dispozitive de acceptare a plăților prin card (terminale POS). Cele mai răspândite carduri bancare sunt: card de debit și card de credit.

Cardul de debit reprezintă un card bancar legat de un cont bancar, care permite efectuarea cumpărăturilor de bunuri și servicii în limita fondurilor disponibile pe contul bancar. La fel cardul de debit poate fi utilizat pentru a primi salariul, pensia sau îndemnizația.

Cardul de credit la fel reprezintă un card bancar legat de un cont bancar, care permite efectuarea cumpărăturilor cu împrumut până la o limită stabilită. Dar atenție, după o perioadă suma cheltuită trebuie rambursată băncii, pentru care poate fi percepută dobândă și comisioane. Astfel, cheltuielile trebuie gestionate cu precauție, în măsura posibilităților de a rambursa integral sumele cheltuite la sfârșitul perioadei stabilite de bancă. Achitați sumele restante față de bancă la timp pentru a păstra o istorie de credit bună. Este necesar să fie verificate cu regularitate rapoartele lunare de cheltuieli pentru a evita tranzacții neautorizate.

Cele mai importante beneficii ale cardului bancar sunt comoditatea și siguranța. Cardul este considerat a fi o formă mai sigură de plată, deoarece este nevoie de un cod pentru a utiliza banii, în timp ce banii în numerar pot fi furați cu ușurință. Atunci când se obține un card bancar, codul PIN este comunicat separat în așa fel încât doar posesorul să-l cunoască. Acesta nu trebuie divulgat nimănui, fie că e vorba de comercianți, reprezentanți ai băncii sau chiar poliție. În același timp, pentru cumpărăturile online se utilizează codul CVV din trei cifre situat pe partea din spate a cardului. Acesta la fel trebuie știut doar de posesor, pentru a evita orice posibilitate de utilizare frauduloasă.

Dacă persoana uită cifrele din care este compus codul PIN sau dacă a introdus de mai multe ori date greșite, există posibilitatea de a cere băncii generarea unui cod nou. De asemenea, în caz de pierdere, de furt sau de utilizare frauduloasă, persoana trebuie să solicite băncii fără întârziere blocarea cardului. Băncile au serviciul de clientelă non-stop, care poate fi apelat și poate fi raportară o eventuală pierdere sau un furt de card. Banca va bloca imediat cardul, pentru a evita orice pierdere de bani din cei rămași pe cont.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.