Curtea de Apel a respins demersul Marinei Tauber de a anula dispoziția CSE

Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată acțiunea în control normativ depusă de Marina Tauber către Comisia pentru Situații Excepționale privind anularea dispoziției CSE din 4 octombrie. Prin acea dispoziție, au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie.

Contactată de IPN, șefa Serviciului presă al Curții de Apel Chișinău, Adelina Roșca, a menționat că, pe lângă această acțiune, care a fost depusă pe 4 octombrie, Marina Tauber a sesizat Curtea cu acțiune către Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălți, nr.2.

Marina Tauber a solicitat emiterea unei hotărâri privind obligarea CECE Bălți nr. 2 să reia procesul de verificare a dosarului administrativ în vederea înregistrării la funcția de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți, făcând trimitere la prevederile Constituției și ale Codului Electoral.

Adelina Roșca a precizat că această acțiune încă nu a fost examinată și se află în procedură de examinare.

Totodată, responsabila de Curtea de Apel Chișinău a mai precizat că, urmare a dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 4 octombrie 2023, alte acțiuni privind anularea hotărârilor consiliului electoral nu a fost depuse.

După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi din Codul Electoral, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție prin care a stabilit criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel. La scurt timp, și Parlamentul a votat în două lecturi modificări la legislația electorală. Noile prevederi stipulează criteriile în baza cărora se va decide neadmiterea în cursa electorală a membrilor unui partid declarat neconstituțional.

Până la adoptarea criteriilor, deputata Marina Tauber a depus la CECEM Bălți actele pentru a candida independent la funcția de primar al municipiului. Organul electoral a respins înregistrarea ei în cursă în baza listei întocmite de Comisia Electorală Centrală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.