Curtea dă undă verde pentru modificarea Constituției

Curtea Constituțională dă undă verde pentru modificarea Constituției. Astăzi a fost pronunțat un aviz pozitiv pe marginea sesizării depuse de către deputații din majoritatea parlamentară în contextul referendumului republican constituțional cu privire la integrarea europeană, transmite IPN.

Președinta Curții, Domnica Manole, a declarat că inițiativa de revizuire a Constituției prin referendum nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției stabilite în legea supremă și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare.

În proiectul de lege pentru modificarea Constituției se menționează că preambulul Constituției urmează să fie completat cu două aliniate noi: „Reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european; Declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

De asemenea, proiectul prevede completarea Constituției cu un nou titlu – Titlul V prim, care este întitulat: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acesta prevede aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

Referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost anunțat de către președinta Maia Sandu în cadrul unui eveniment la care șefa statului a comunicat că va candida pentru un nou mandat prezidențial.

Potrivit unui proiect de hotărâre, alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional cu privire la integrarea europeană ar urma să aibă loc pe 20 octombrie. La referendum, alegătorii vor fi întrebați: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Avizul Curții Constituționale este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.