Cu gândul la „eliberarea” Balcanilor, Kremlinul se vrea stăpân la Tiraspol

Rusia s-a declarat deschisă să ajute Transnistria, regiune separatistă pro-rusă din cadrul Republicii Moldova, ai cărei reprezentanți au cerut anterior ajutorul Moscovei în fața a ceea ce ei au numit „presiunea sporită” din partea Chișinăului, scrie ziare.com, citând agenția spaniolă EFE.

„Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, lăsând să se înțeleagă că ajutorul rusesc ar veni, întâi și-ntâi, pe baionete, fără a menționa că acest lucru e chiar imposibil în condițiile rezistenței ucrainene.

IPN amintește că în martie 2022 și Aleksandr Lukașenko, aliatul lui Putin în agresiunea împotriva Ucrainei, a pozat pe fundalul unei hărți cu săgeți spre Moldova. Atunci, ambasadorul Republicii Belarus a fost convocat la MAEIE.

Pe de altă parte, au avut loc și oferte din partea Kievului de a pune capăt experienței transnistrene cu ajutorul armelor. Sergiy Sydorenko, redactorul portalului ucrainean „Европейская правда” scria într-un articol că Ucraina ar urma să rezolve problema transnistreană, cu sau fără acordul și dorința autorităților din Moldova. „Faptul că societatea și autoritățile din Moldova nu sunt încă pregătite pentru acțiuni decisive nu este un motiv pentru inacțiunea Ucrainei. Kievul își rezolvă problema, iar Chișinăul trebuie să simtă că au loc schimbări istorice și să le susțină. Și dacă nu, totul se va întâmpla fără dorința autorităților moldovenești. Pentru că este puțin probabil ca Ucraina să rateze șansa istorică de a îndepărta amenințarea transnistreană de la granițele sale”, afirma Sydorenko.

În actuala criză EFE, citată de ziare.com, mai scrie că Republica Moldova a negat că exercită presiuni asupra regiunii separatiste, iar ulterior Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări că monitorizează ”foarte atent” acțiunile Rusiei.

Presa bulgară observă, în special, aroganța vorbitorului de la Kremlin că „ne place lumea din diferite țări ale lumii" și evidențiază spusele acestuia că, în special, sârbii care locuiesc în Republika Srpska din Bosnia și Herzegovina sunt „un popor eroic”. Remarca în cauză a amintit de interesul etern al Kremlinului de a reveni în Balcani în straiele fraternității slave și creștinătății.  

În aceste condiții autoritățile de la Chișinău amintesc Moscovei că locuitorii din Transnistria sunt, în primul rând, cetățenii Republica Moldova, astfel Guvernul va face tot posibilul ca acești oameni să fie feriți de război, dar și de probleme sociale și economice. „Republica Moldova pledează pentru soluționarea pașnică, pe calea dialogului, a tuturor problemelor ce țin de dosarul transnistrean. În regiunea respectivă locuiesc peste 357 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care, chiar dacă mai au și cetățenia altor state, rămân întâi de toate cetățenii noștri. Implicit, Chișinăul va face tot posibilul ca acești oameni să fie feriți de război, dar și de probleme sociale și economice. Vom coopera cu partenerii noștri internaționali în vederea eradicării graduale a tuturor problemelor care persistă în regiune – de la cele economice, până la cele ce țin de drepturile omului”, a declarat pentru Deschide.MD consultantul principal din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, Mariana Sarî.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE