CSM solicită Parlamentului suplinirea numărului de membri din rândul profesorilor de drept

Consiliul Superior al Magistraturii solicită Parlamentului suplinirea numărului de membri prin desemnarea a doi membri din rândul profesorilor de drept, transmite IPN. Într-o scrisoare transmisă Parlamentului, CSM motivează solicitarea prin „evitarea creării unor situații de lipsă de cvorum, care în consecință ar genera blocajul activității CSM și întregului sistem judecătoresc, precum și stoparea reformelor inițiate”.

Conform normelor legale, CSM este constituit din 12 membri. În componența Consiliului Superior al Magistraturii intră judecători și profesori de drept, precum și președintele Curții Supreme de Justiție, ministrul justiției și procurorul general, care sunt membri de drept.

Trei membri din rândul profesorilor de drept, selectați de către Comisia juridică, numiri și imunități în urma unui concurs public, se aleg de către Parlament cu votul majorității deputaților aleși. La 15 decembrie 2017, Parlamentul i-a desemnat în calitate de membri ai CSM pentru un mandat de patru ani pe profesorii Ion Postu, Mariana Timotin și Serghei Țurcan. În noiembrie 2019, Ion Postu a depus cerere de încetare a mandatului de membru al CSM.

Şase membri din rândul judecătorilor, inclusiv doi membri supleanți, sunt aleși în Consiliul Superior al Magistraturii de către Adunarea Generală a Judecătorilor.

Adunarea Generală a Judecătorilor a decis, pe 27 septembrie, revocarea din funcție a celor șase judecători delegați în Consiliul Superior al Magistraturii. CSM nu recunoaște decizia și o califică ca fiind ilegală. Ultima tentativă de convocare a Adunării Generală a Judecătorilor pentru a numi noii membrii CSM, convocată pe 25 octombrie, a eșuat în lipsă de cvorum.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.