CSJ a pus punct în dosarul „Gemeni” după ce Guvernul a executat hotărârea CEDO

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct în dosarul „Gemeni”. Aceasta a decis respingerea cererii de revizuire a reclamanților, după ce despăgubirea pentru prejudiciul material, dispusă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO_, în mărime de 2,12 milioane de euro, le-a fost achitată în totalitate, transmite IPN.

CEDO obligase Guvernul Republicii Moldova fie să restituie reclamaților aproximativ o treime din imobilele care le reveniseră după lichidarea S.A. „Gemeni”,, fie să le achite 2,12 milioane de euro. Agentul Guvernamental a depus o cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești considerate de CEDO ca fiind contrare Convenției, cereri de revizuire fiind depuse și de alte persoane interesate.

În rezultatul mai multor negocieri, ținând cont de refuzul reclamanților de a participa la acestea, Guvernul a luat decizia să semneze un contract de tranzacție cu S.A. „Gemeni”, prin care ultima se obligă să achite Guvernului 2,12 milioane de euro și o parte a dobânzii de întârziere în schimbul retragerii cererii de revizuire prin care se solicită revenirea la situația din 2005. De asemenea, Guvernul se obligă să-i cedeze S.A. „Gemeni” acțiunile reclamanților care i-ar fi revenit după achitarea acestei sume.

Astfel, la 26 mai 2021, S.A. „Gemeni” a achitat Guvernului sumele stabilite conform contractului de tranzacție pe care Guvernul le-a transferat reclamanților în decursul a 3 ore.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, executarea hotărârii CEDO a permis economisrea a peste 47 de milioane de lei din bugetul național, păstrarea integrității unei afaceri importante pentru economia Republicii Moldova și evitarea unui litigiu în arbitraj internațional cu actualii acționari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.