Cristian Diaconescu: Instabilitatea din Moldova generează instabilitate regională

Noul guvern de la Chişinău trebuie să aplice Acordul de Asociere cu UE şi să înceapă implicarea reformelor reale pentru deblocarea sprijinului direct din partea partenerilor de dezvoltare. De această părere este fostul şef al diplomaţiei de la Bucureşti, Cristian Diaconescu, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că instabilitatea din Republica Moldova generează instabilitate regională, transmite IPN.

„Este clar că într-o ordine de priorităţi, chiar şi cea politică, în primul rând, trebuie să existe în Republica Moldova, un guvern instrumental, care să aibă capacitatea de a dialoga şi de a coopera cu instituţiile financiare, cu statele europene”, a spus Cristian Diaconescu.

Fostul ministru român a accentuat că în condiţii destul de dificile politice interne, Republica Moldova a semnat totuşi Acordul de Asociere la Uniunea Europeană şi a obţinut libera circulaţie în UE. „Sigur, faptul că la un moment dat a dispărut un miliard de dolari din băncile Republicii Moldova, că astăzi sunt mari probleme în a plăti pensiile şi salariile, că s-au blocat ajutoarele financiare internaţionale, putem să imputăm aceste situaţii aceleiaşi clase politice”, a specificat Cristian Diaconescu.

Republica Moldova se află la graniţa frontierei Nord-Atlantice, la graniţa Uniunii Europene, mai spune politicianul român, din acest punct de vedere, este evident că statele care sunt parte la aceste alianţe au un nivel foarte ridicat de preocupare în ceea ce priveşte Republica Moldova, criza din Ucraina, situaţia din bazinul Mării Negre.

Cristian Diaconescu s-a referit şi la vizita recentă la Bucureşti a asistentei secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, şi a spus că această vizită subliniază că există o foarte mare îngrijorare în legătură cu instabilitatea din Republica Moldova, care generează şi o instabilitate la nivelul securităţii regionale.

Politicianul român îşi doreşte ca politicienii moldoveni să se disciplineze, să participe la construirea unui stat modern, bazat pe funcţionarea statului de drept, a libertăţilor, a democraţiei, a economiei libere de piaţă şi să fie cât se poate de categorici împotriva oricăror forme de corupţie, mai ales a corupţiei endemice de la nivelul politic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.