Cresc incidentele raportate în procesul electoral, Promo-LEX

Observatorii Misiunii Promo-LEX au înregistrat, până la ora 14.00, cel puțin 659 de semnalări în procesul electoral, 314 dintre ele au fost prelucrate cu statut de incident. Este vorba despre întreruperea a procesului de filmare a operațiunilor electorale, agitație electorală, transportarea organizată a alegătorilor, persoane decedate în listele electorale etc., transmite IPN.

„Per ansamblu, putem să constatăm deja la această oră că avem o creștere sau o pondere mult mai mare a situațiilor de incident raportate comparativ cu scrutinele precedente”, a declarat într-o conferință de presă, șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil.

Observatorii au înregistrat 37 de cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale în secții de votare din municipiul Chișinău, dar și din raioane Glodeni, Ialoveni, Telenești, Bălți, Râșcani, Ungheni, Strășeni, Cimișlia, Cahul, Cantemir, Leova, Orhei. „Este vorba despre întreruperea pe parcursul zile votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale”, a notat Nicolae Panfil.

Un alt tip de încălcare a fost agitația electorală și PR-ul negru în perimetrul de 100 de metri de la secția de votare sau chiar în incinta secției pentru a determina alegătorii. Au fost constatate cel puțin 11 de astfel de cazuri – la secții de votare Chișinău, Florești, Criuleni, Orhei, Ungheni și Bălți.

S-au constatat și 22 de deficiențe în listele electorale – discrepanțe de adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane etc. Observatorii Promo-LEX au raportat și prezența nejustificată a persoanelor neautorizată în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri. De asemenea, s-a raportat prezența materialelor de publicitate, afișe, panouri electorale în raza secției de votare. Or, acestea și orice alt tip de agitație electorală se interzice în ziua votării.

„O pondere destul de mare în constatările de la această oră o reprezintă cazurile de încălcare a secretului votului. Și acest lucru este un semnal îngrijorător. Aici vorbim despre cazuri de fotografiere buletinelor de vot, prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea a opțiunii legătorilor. În total au fost 45 de cazuri de acest fel raportate”, a mai spus șeful Misiunii de observare.

Alegerile de astăzi sunt monitorizate de peste 1500 de observatori naționali și internaționali, acreditați de către Comisia Electorală Centrală. Din numărul total, 1 092 de observatori naționali reprezintă opt asociații obștești din țară. Cei mai mulți observatori au fost acreditați la solicitarea Asociației Promo-LEX. Peste 400 sunt observatori internaționali care reprezintă misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, autorități electorale străine, organizații internaționale, dar și OSCE/ODIHR, ENEMO, Congresul Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, Parlamentului European.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.