CP cere redacțiilor să nu admită discriminarea în comentariile la știrile despre COVID-19

Pandemia COVID-19, care a afectat și Republica Moldova, pune în fața jurnaliștilor noi rigori privind acuratețea expunerii, verificarea faptelor și corectitudinea vocabularului folosit. În context, Consiliul de Presă cere redacțiilor să nu admită discriminare sau discurs de ură în comentariile la articolele despre pandemia COVID-19, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului de Presă, având vedere că unul dintre grupurile vulnerabile în fața pandemiei sunt persoanele în etate, relatările la acest subiect necesită a fi făcute cu maximă prudență și respect pentru demnitatea umană. Asta, pentru a nu crea percepții greșite și a nu genera comentarii discriminatorii sau chiar instigatoare la ură cu referire la acest grup social.

De asemenea, în special în ultimele zile, în contextul cererilor cetățenilor moldoveni de peste hotare către autorități de a le asigura transport pentru a putea reveni în țară, pe rețelele de socializare și în câmpurile de comentarii la unele articole din spațiul online se observă exprimarea și promovarea unor atitudini negative, uneori cu nuanțe de discurs de ură, împotriva reprezentanților diasporei, văzuți ca potențiale focare de infecție. Potrivit Consiliului de Presă, în unele cazuri, aceste comentarii sunt generate de declarații ale unor factori de decizie de rang național.

Consiliul de Presă cere jurnaliștilor și redacțiilor să abordeze cu maximă responsabilitate și acuratețe subiectele despre aceste categorii de persoane în contextul pandemiei și, mai ales, să gestioneze corespunzător comentariile publicului la articole, fie pe paginile online, fie pe paginile de Facebook ale instituțiilor media. „Stigmatizarea persoanelor infectate sau cu risc sporit de infectare și contestarea dreptului persoanelor de a accesa serviciile medicale, pentru vindecare și recuperare, în lipsa poliței medicale, este inadmisibilă”, se arată în comunicat.

Consiliul de Presă precizează că, premisa de la care ar trebui să pornească mass-media este că fiecare persoană, indiferent de vârstă sau loc de trai, are dreptul de acces egal la servicii medicale și de îngrijire. Moderarea adecvată a comentariilor, așa cum o cere Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (pct. 2.39), ar preveni publicarea și răspândirea mesajelor discriminatorii și instigatoare la ură. Redacțiile fiind responsabile atât pentru conținutul jurnalistic difuzat, cât și pentru conținutul comentariilor plasate de public ca reacție la articole.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.