Corpul de judecători nu este o castă pentru care trebuie să lucreze întreaga societate, ministru

Justiţia este o putere în stat, dar nu un stat în stat. Corpul de judecători nu este o castă intangibilă pentru care trebuie să lucreze întreaga societate ca să le ofere statut şi averi, dar un corp de magistrați aflați în serviciul public, plătit de cetăţeni ca să le facă dreptate oamenilor. Despre aceasta a vorbit ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unor consultări publice la minister unde au fost prezentate obiectivele și acțiunile setate în sectorul justiției pentru anul 2023, transmite IPN.

„După cazurile de mare corupţie şi furtul miliardelor din bugetul de stat, în societatea noastră există o cerere sporită faţă de actul justiţiei. Oamenii cer să li se facă dreptate şi sistemul judecătoresc trebuie să se conformeze acestei cereri”, a afirmat ministrul justiției.

Sergiu Litvinenco a spus că activitatea de bază a Ministerului Justiției în anul 2023 va fi continuarea procesului de curățare a sistemului de justiție. Va fi finalizat exercițiul de pre-vetting, urmare a căruia va fi constituită o nouă componență a Curții Supreme de Justiție, a Consiliului Superior al Procurorilor, a Consiliului Superior al Magistraturii. Se preconizează evaluare extraordinară externă a judecătorilor și procurorilor.

Oficialul a menționat că principalele priorități reflectate în „Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025” și „Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023” se referă la sistemul judecătoresc și cel al procuraturii, asigurarea eficienței și transparenței serviciilor juridice prin transformarea digitală, precum și sporirea eficacității sistemului execuțional-penal în corectarea condamnaților și prevenirea recidivei.

Pentru anul 2023 în sector se preconizează desfășurarea peste 30 de acțiuni pe domeniul anticorupție și integrității. O atenție deosebită se va acorda și implementării măsurilor prioritare pentru ridicarea nivelului de pregătire a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.