Conținutul hotărârii CNESP contravine declarațiilor ministrei Nemerenco, MĂR

Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din 9 septembrie, nu prevede modalitatea de prezentare a documentației COVID-19 din partea vizitatorilor localurilor. De asemenea, nu prevede nici mecanismul de verificare a acestor documente. O spun reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova „MĂR”. Potrivit lor, conținutul de facto al hotărârii contravine declarațiilor făcute de către ministra sănătății în cadrul unei emisiuni TV, la care Ala Nemerenco a declarat că restaurantele nu cad sub incidența acestei deciziei, transmite IPN.

Asociația precizează că în hotărâre nu este descris nici mecanismul de control din partea instituțiilor cu funcție de control. „Autoritățile statului din nou emit doar decizii generale cu caracter de executare, fără a explica mecanismul de implementare și de control. Astfel, lăsând la latitudinea instituțiilor cu funcție de control, aprecierea subiectivă a respectării sau nerespectării deciziei CNESP. Ca și în trecut, această manieră de lucru lasă loc de abuzuri față de cei care trebuie să execute deciziile CNESP”, susțin reprezentanții MĂR.

Asociația reiterează că în Codul Activităților Economice din Moldova (CAEM) nu există așa tipologie ca și „club de noapte”, cu atât mai mult că pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt unități distractive sau de alimentație publică înregistrate ca și „ring de dans”. Clasificarea și atribuirea codului CAEM unei activități economice se face în funcție de activitatea principală a unei unități.

„Sectorul HoReCa a evoluat în diversitatea serviciilor prestate, codul CAEM rămânând neactualizat. În prezent, orice tip de unitate de alimentație publică poate presta servicii atât de deservire, organizare de evenimente distractive, dansuri, conferințe, cât și evenimente concertistice. În această ordine de idei, apare întrebarea ce se dorește ca și măsură epidemiologică prin specificarea noțiunilor de „ring de dans” și „club de noapte”?”, se menționează într-o declarație a asociației.

Asociația MĂR reiterează necesitatea creării unui consiliu consultativ pe lângă CNESP, pentru a evita astfel de situații, care reduc din eficiența măsurilor adoptate pentru sănătatea publică și subminează, atât autoritatea instituțiilor responsabile, cât și a mediului de afaceri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.