Construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean a afectat flora și fauna Nistrului, studiu

Construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean de către Ucraina a afectat atât calitatea apei Nistrului, cât și habitatul natural al florei și faunei, precum și a redus numărul speciilor. Printre efecte se numără reducerea debitelor maxime, cu aproximativ 30%, și apariția efectului pulsatoriu, cunoscut sub numele de hydropeaking, atunci când nivelul apei din râu crește sau scade în funcție de deversările hidroenergetice. De asemenea, s-a observat răcirea apei râului în perioada caldă și încălzirea în perioada rece a anului, reducerea nivelului de substanțe nutritive, fluctuații semnificative ale nivelului de oxigen și supraaglomerarea cu vegetație a râului.

Acestea sunt câteva dintre concluziile preliminare ale studiului privind impactul social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean asupra râului Nistru, comandat de PNUD Moldova și elaborat de o echipă de experți independenți, la inițiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu sprijinul Suediei, transmite IPN.

Secretarul de stat la Ministerul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, poziția Republicii Moldova este că este  necesar să existe un Regulament de funcționare a nodului hidrologic. Acest Regulament trebuie, în mod obligatoriu, să prevadă și modalitatea de monitorizare și control asumată de Republica Moldova. Concluziile studiu vor face subiectul negocierilor din octombrie cu partea ucraineană. Regulamentul, de principiu, a fost propus de partea ucraineană, el a fost oferit spre consultări. Moldova nu a fost de acord pe unele componente și rămâne a fi discutată poziția Republici Moldova.

Ana Jeleapov, expertă în domeniul hidrologiei, spune că s-a constatat efectul pulsatoriu al undelor, care este provocat de evacuarea apelor din cadrul stației hidroelectrice 2, din cauza funcționării turbinelor. Variația de nivel fiind de 50 cm. Undeva pe la Soroca, efectul pulsatoriu scade și nu este foarte resimțit. Acest efect are consecințe semnificative asupra biodiversității, dezvoltării peștilor, impact asupra regimului termic al apei, ceea ce afectează în primul rând biodiversitatea, se reduce numărul de exemplare și specii de pești. Alt efect este asupra economiei. Cu apa rece este mai complicat să asiguri irigarea terenurilor. Alt efect este impactul asupra sedimentelor, care sunt reduse cu 95%, care iarăși influențează asupra diversității. Experta spune că volumul și debitul de apă descrește cu circa 30%.

Serghei Filipenco, expert în domeniul hidrobiologiei, a remarcat că schimbarea condițiilor hidrologice ale Nistrului au dus la ceea că s-au micșorat semnificativ rezervele de pește ale râului. Au dispărut 19 tipuri de pești, iar o parte și-au redus productivitatea.

Valentina Jamba, reprezentantă a Asociației Obștești „Eco-Sor”, a spus că Nistrul are de suferit și din cauza condițiilor climaterice, nu are capacitatea de autocurățare. Ea spune că, ONG-ul face o „propaganda ecologică” în toate localitățile de pe malurile Nistrului, pentru a fi păstrată ordinea, dar efectele apelor după hidrocentrală sunt prea vizibile pentru fauna și flora Nistrului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.