Consilierii PAS cer revizuirea majorării impozitului pentru bunurile imobiliare

Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate solicită convocarea de urgență a ședinței Consiliului municipal Chișinău pentru revizuirea majorării impozitului pentru bunurile imobiliare. De asemenea, cer să fie revizuite „cheltuielile de lux” pentru proiecte ca havuzuri și altele. În replică, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarată că fracțiunea PAS face campanie electorală și habar nu are cu ce probleme se confruntă cu adevărat cetățenii, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, președintele fracțiunii PAS în CMC, Vasile Grădinaru, a declarat că locuitorii municipiului au primit „scrisori de felicitare” din partea primarului capitalei și a „coaliției sale PSRM-Șor”. „Mai exact, este vorba despre facturile cu impozitele pe bunurile imobiliare. De ce spun scrisori de felicitare? Pentru că în anii precedenți, sumele erau cel puțin de două ori mai mici, iar în acest an, respectiv, de două mai mari. Ca un exemplu – locuitorii care achitau anul trecut 250 de lei impozitul pentru imobil, astăzi sau în acest an vor achita circa 500 de lei, cei care achitau 350, vor achita aproximativ 700 de lei. Deci, vorbim despre o dublare a impozitului”, afirmă Vasile Grădinaru.

Potrivit lui, sursa creșterii acestui impozit vine încă din data de 29 decembrie, când „noaptea, coaliția PSRM-Șor a votat bugetul municipal în 45 de secunde”. Alesul local afirmă că le-a fost limitat dreptul la expresie, or ei au vrut să vocifereze mai multe probleme din acel proiect de decizie. Și una dintre ele era majorarea de la 0,1% la 0,185% a impozitului imobilului.

„Noi chiar credem că Ion Ceban, consilierii socialiști și Șor, care au votat acest buget al municipiului Chișinău cu atâtea probleme, credem că ele pot fi în al doisprezecelea ceas corectate. Din acest motiv, noi facem apel către Ion Ceban să convoace de urgență ședința CMC, la care să revizuim bugetul, astfel încât mai multe din asemenea greșeli cum ar fi creșterea impozitului pe venit, să fie corectate, ajustate. Astfel încât, în an pandemic și post-pandemic să nu punem o presiune financiară suplimentară pe oameni, ca să-i aducem în situație de pandemie fără un ban în buzunar”, a declarat consilierul.

Consilierul a făcut trimitere și la o decizie a „alianței PSRM-Șor, din Parlament, care, votând bugetul de stat pe timp de noapte, a exclus posibilitatea achitării în rate a impozitului pe bunuri imobiliare, dar și reducerea de 15% de care beneficiau cei care plăteau impozitul anticipat, într-o singură rată.

După conferința PAS, primarul Ion Ceban a venit cu o reacție, menționând că aceștia fac campanie electorală. „Ei nici nu știu despre ce vorbesc și încurcă, chiar în conferință de presă, impozitul bunurilor imobiliare cu impozitul pe venit. Cei care au ieșit azi în conferință nu au spus că de fapt de scutirea impozitului pe bunurile imobiliare vor beneficia 78 de mii proprietari de apartamente. Toate aceste persoane sunt scutite, în sumă de 500 de mii de lei din valoarea imobilului”, precizează edilul.

Potrivit lui, este vorba despre persoanele de vârstă̆ pensionară, persoanele cu dizabilități, familiile participanților căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și persoanele care au fost întreținute de aceștia, dar și alte categorii de cetățeni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.