Confruntările politice privind Acordul de Asociere descurajează investițiile, experți germani

Confruntările politice pe marginea Acordului de Asociere şi a Zonei de Comerț Liber descurajează potențialii investitori care vor să vină în Republica Moldova. Politicienii pot spune ce vor, dar trebuie să fie atenți la impactul pe care îl au declarațiile pe care le fac asupra mediului de afaceri. Sugestii în acest sens au venit de la experții Echipei Economice Germane în Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ricardo Giucci, director al institutului Berlin Economics, a menționat că intensificarea comerțului cu UE este o tendință pe termen lung, care a început cu mai bine de 10 ani în urmă, înainte ca ZLSAC să fie în vigoare. Începând cu 2004, exporturile moldovenești către UE au crescut în medie cu mai mult de 10% pe an (în dolari SUA). În prezent UE este, fără îndoială, partenerul comercial numărul unu al Moldovei: 65% din exporturile totale sunt îndreptate către UE și 49% din importuri vin în Moldova din Uniunea Europeană.

Cantitativ, exporturile către UE au crescut cu 27% în 2015, față de 2014. Veniturile din export mai mici cu 2,3% în 2015 se explică prin faptul că preturile pentru materii prime au fost scăzute la nivel global.

ZLSAC trebuie păstrată în interesul economic al țării și al populației. Investițiile creează locuri de muncă, iar acestea aduc venituri populației, a remarcat Ricardo Giucci.

În același timp, spune expertul, este important să se înțeleagă că orice manifestare de îndoială la adresa ZLSAC slăbește efectul acesteia și are un impact economic negativ asupra țării. Potențialii investitori interesați să producă în Moldova și să exporte în UE ar putea să amâne sau chiar să-și anuleze deciziile investiționale, având în vedere riscurile noi pe care le percep din mesajele contradictorii transmise de autorități.

Economistul Woldemar Walter, unul dintre autorii analizei, afirmă că Moldova nu trebuie să aleagă între comerțul cu UE şi comerțul cu Rusia. „ZLSAC este pe deplin compatibilă cu acordul de liber schimb existent cu Rusia. Moldova ar trebui să aibă drept obiectiv asigurarea comerțului liber cu ambele pârți”, a sugerat expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.