Conflictul transnistrean nu se rezolvă din cauza situației de la Chișinău, Oazu Nantoi

Problema conflictului transnistrean nu se rezolvă din cauza situației dezastruoase de la Chișinău, crede Oazu Nantoi, deputat în fracțiunea PAS, Blocul ACUM. Parlamentarul precizează că este o constatare personală și nu reprezintă în acest caz poziția blocului din care face parte. „Da, noi putem arăta cu degetul la Rusia, la prezența ilegală a trupelor Federației Ruse, la acele decizii ale CEDO, inclusiv uciderea lui Vadim Pisari, cetățean al Republicii Moldova, uitat și trădat de propriii politicieni, care a fost ucis pe podul de peste Nistru, dar nu putem ignora faptul că la Chișinău fie sunt la putere niște afaceriști care transformă conflictul transnistrean în business murdar cu venituri dosite în offshore-uri, fie noi nu avem acel consens național în a cărui bază să fie elaborată o politică consecventă de soluționare a acestei probleme”, a declarat Oazu Nantoi într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit lui Oazu Nantoi, este evident că Guvernul Republicii Moldova la momentul de față este totalmente dedicat problemei luptei pentru întoarcerea în albia constituțională a situației cu justiția și cu procuratura, cu instanțele de judecată și cu procuratura. „Fără rezolvarea acestei probleme nu pot fi discutate nici una, nici o altă problemă – de la creșterea salariilor până la nu știu ce, politici externe echilibrate, deoarece statul Republica Moldova deocamdată există mai mult pe hârtie”, a declarat politicianul.

Potrivit lui Oazu Nantoi, conflictul transnistrean a degenerat în business murdar, cu implicarea politicienilor corupți. Cât privește întrevederea anunțată dintre președintele Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, Oazu Nantoi spune că „este vorba de teatrul absurdului moldovenesc, unde, deocamdată cel puțin, nu se întrevede nicio soluție a așa-zisului conflict transnistrean, ceea ce înseamnă că statalitatea Republicii Moldova este pusă la îndoială de asemenea „politicieni” și de asemenea „politici”.”

Politicianul crede că aceste întrevederi sunt lipsite de sens. „Cât se poate? Din februarie 2002, noi avem formatul pentalateral. Câte decenii trebuie să mai treacă ca să ne dăm seama că acest format pentalateral a fost o capcană și se cer politici coordonate, consecvente, promovate, în primul rând, de guvernarea de la Chișinău?”, a mai spus Oazu Nantoi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.