Conducerea țării la 2 ani de război în Ucraina: Doi ani de teroare, dar și doi ani de rezistență

Astăzi se fac doi ani de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, doi ani în care, zilnic, în țara vecină sunt bombardate spitale, grădinițe, magazine, blocuri de locuit, biserici. Azi marcăm doi ani de teroare, dar marcăm și doi ani de rezistență. Declarația aparține președintei Maia Sandu, care a transmis un mesaj comun cu premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite IPN.

Șefa statului a menționat că în acești doi ani Ucraina stă dreaptă și demnă și prin eroismul ucrainenilor – militari și civili – apără libertatea întregului continent european și pacea în Republica Moldova. „Le suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul lor extraordinar. În acești doi ani, Moldova a înțeles pe viu importanța păcii și a libertății. Moldova și-a arătat sieși și lumii întregi că alege viața și că va sări mereu în ajutor celor aflați la nevoie. Moldovenii vor să trăiască în bună înțelegere și noi vom face tot ce ne stă în puteri ca în țara noastră să fie pace”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că cei doi ani de război în Ucraina au adus greutăți de neimaginat. „Dar ne-au arătat și că puterea adevărată stă în omenie, în solidaritate și curaj. Republica Moldova a primit și găzduit sute de mii de refugiați de la începutul războiului Rusiei în Ucraina. De doi ani, în ciuda tuturor provocărilor, în Moldova e pace. Oamenii din satele și orașele noastre sunt în siguranță, trenurile circulă, avioanele zboară, iar Guvernul construiește drumuri, modernizează spitale, grădinițe, școli, susținem deschiderea afacerilor acasă”, a spus șeful executivului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că este îngrozitor ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar astfel de acțiuni nu trebuie să aibă loc niciodată nicăieri în lume. „Ucraina a fost invadată de Rusia. Și de doi ani luptă anume pentru că viața contează, luptă pentru demnitate și neam, luptă pentru viață. De doi ani lumea liberă acționează ca o singură voce - vocea binelui. Și asta vom continua să facem până când binele va învinge și pacea va fi restaurată”, a spus șeful legislativului.

Și primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a transmis un mesaj în care menționează că, din prima zi, cetățenii moldoveni au fost alături și au ajutat cetățenii ucraineni. „Rămânem solidari cu poporul ucrainean. Pace dorim în toată lumea și în țara vecinilor noștri. Și aici, acasă, cetățenii noștri își doresc siguranță, liniște și încredere în ziua de mâine. În semn de solidaritate astăzi Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău și Arcul de Triumf vor fi iluminate în culorile drapelului Ucrainei”, a menționat edilul.

Astăzi se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Presa internațională scrie că de pe 24 februarie 2022, peste 1,4 milioane de case au fost distruse în totalitate sau parțial avariate, afectând 18 milioane de oameni. Dintre ei, șase milioane au părăsit Ucraina, iar alte aproape patru milioane au rămas fără locuințe. În această perioadă, Ucraina a devenit cea mai minată țară din lume.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.