Conducerea Moldovei și a Europei a comemorat la Chișinău eroii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, au depus flori la Complexul memorial „Eternitate”, în semn de comemorare a oamenilor care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial. Oficialii au menționat că data de 9 mai este o zi în care se sărbătorește pacea și se reflectă asupra tragicului impact al războiului as, transmite IPN.Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că, 79 de ani în urmă, a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt celui mai sângeros război de pe continentul european. „Este o zi care ne amintește cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este războiul și că trebuie să facem absolut totul pentru ca să nu permitem războaie pe continent și în general în lume. Pentru Republica Moldova cel mai scurt drum spre o pace sustenabilă este integrarea în Uniunea Europeană”, a menționat șefa statului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a afirmat că trebuie să învățăm o lecție din faptul că în orice război nu există învingători, ci toate părțile pierd. Potrivit lui, cel mai tragic aspect sunt viețile omenești care nu se mai recuperează, lăsând în urmă durerea și amintirea care marchează generații și destine. Igor Grosu a menționat că data de 9 mai „este o ocazie în plus să ne amintim de cei care au contribuit să aducă pacea în Europa” și acest mesaj trebuie să fie transmis generațiilor viitoare.

Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a declarat că în această zi „comemorăm victimele războiului, dar, de asemenea, ne reamintim că doar în cadrul Uniunii Europene se poate păstra pacea”. Oficialul a reiterat că Uniunea Europeană este un garant al păcii, stabilității și prosperității.

Echipa Primăriei municipiului Chișinău de asemenea a mers la Memorialul „Eternitate”, unde i-a comemorat „pe toți cei care au luptat pentru patrie, împotriva fascismului”. „Condamnăm cu fermitate orice război. Ne dorim să promovăm pacea și înțelegerea în țara noastră și în întreaga lume. Prin dialog, cooperare și respect reciproc, putem construi împreună un viitor în care toți oamenii să trăiască în armonie și prosperitate”, au menționat autoritățile municipale.

Potrivit Președinției, actualmente în Moldova trăiesc 37 de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.