Conducerea CNPF, revocată in corpore

Membrii Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare au fost revocați in corpore. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în plenul Parlamentului după audierea raportului anual al CNPF pentru anul 2020, la propunerea Comisiei economie, buget și finanțe, transmite IPN.

După audierea raportului CNPF, dar și după runda de întrebări răspunsuri, care a durat în jur de trei ore, Comisia economie, buget și finanțe și-a prezentat raportul. „Atât pe parcursul anului 2020, cât și în perioada anterioară, CNPF a dat dovadă de o incapacitate de a îmbunătăți situația pe piața financiară nebancară, manifestându-se printr-o exercitarea insuficientă, tardivă și inadecvată a atribuțiilor sale. Acest lucru a generat mai multe efecte nefaste pe piața financiară nebancară și a rezultat în degradarea acesteia, confirmată prin cifre”, a declarat președintele Comisiei, deputatul Dumitru Alaiba.

În raportul prezentat se mai menționează că CNPF nu a întreprins acțiuni sau a întreprins acțiuni tardive, inclusiv în ceea ce ține de piața asigurărilor. De asemenea, a fost criticată și reglementarea organizațiilor de creditare nebancară. Comisia a constatat că, pe zi ce trece, calitatea acestor împrumuturi degradează. La fel, este în creștere supra-îndatorarea cetățenilor, iar unele organizații admit abuzuri.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman, a declarat că raportul prezentat nu are nimic în comun cu o analiză constructivă și cu o încercarea de a soluționa problemele existente. Ba dimpotrivă, ceea ce are loc în plen amintește o execuție. Potrivit lui, nu se face nici o trimitere la prevederile legale, cu excepția articolelor invocate pentru demitere.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a menționat în luarea sa de cuvânt că CNPF răspunde de piața financiară și există foarte multe întrebări față de această entitate. „De ce s-a tolerat acordarea acelor împrumuturi de către companiile de asigurări către companii off-shore fără activitate? De ce nu s-a intervenit atunci când aceste împrumuturi abuzive amenințau întreg sistemul? De ce CNPF nu a denunțat presiunile politice? Da ce CNPF refuză să recunoască că există probleme sistemice în domeniul împrumuturile nebancare? Au fost prea multe inacțiuni, care din păcate au dus la crize pe piață”, a mai spus Radu Marian.

Pentru revocarea membrilor Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare au votat 54 de deputați PAS. Deputații din BCS și cei din Partidul politic Șor nu au votat.

Din Consiliul de Administrație al CNPF fac parte: Valeriu Chițan – președinte, Nina Dosca – vicepreședinte, Iurie Filip – vicepreședinte, Victor Captari și Viorel Miron – membri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.