Condiţiile în care BERD şi BEI vor finanţa gazoductul Ungheni-Chişinău

Dimitri Gvindadze, şef al Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a menţionat că dacă Guvernul va realiza toate angajamentele asumate, inclusiv semnarea unui memorandum cu FMI, atunci, până la finele anului curent, BERD şi BEI vor fi disponibile să semneze acordul de finanţare a gazoductului Ungheni-Chişinău în sumă de circa 90 de milioane de euro. Premierul Pavel Filip a avut, astăzi, 20 mai, o întrevedere cu noul şef al Oficiului BERD din Republica Moldova, Dimitri Gvindadze, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, oficialii au discutat despre rezultatele cooperării cu echipa locală a BERD, programele investiţionale din sectorul energetic, al mediului de afaceri, al infrastructurii drumurilor, sistemelor de apeducte şi canalizare, precum şi despre perspectiva iniţierii unor proiecte noi. În context, Pavel Filip a subliniat că programele derulate vin să răspundă necesităţilor mediului de afaceri şi cetăţenilor, totodată susţinând politicile Guvernului în aceste domenii.

De asemenea, premierul s-a referit la utilitatea suportului acordat de BERD în consolidarea Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, menţionând că acesta reprezintă o platformă importantă de discuţii cu mediul de afaceri în identificarea problemelor şi a soluţiilor de depăşire a acestora. „Aveţi toată deschiderea noastră şi sunt sigur că vom avea parte de mai multe proiecte investiţionale, iar Guvernul va acorda tot sprijinul în eliminarea eventualelor dificultăţi în acest sens”, a conchis Pavel Filip.

La rândul său, Dimitri Gvindadze a declarat că Banca va susţine reformele iniţiate de Guvern pentru stabilizarea situaţiei macro-economice prin acordarea suportului consultativ, a asistenţei tehnice în elaborarea politicilor şi fortificarea capacităţilor Guvernului Republicii Moldova în realizarea reformelor.

În ceea ce priveşte implementarea proiectului de interconexiune a liniilor electrice pe segmentul Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău cu un buget total de 140 de milioane de euro, directorul BERD a confirmat intenţia de a oferi 60 de milioane.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare derulează actualmente în Moldova 48 de proiecte în valoare de 0,5 miliarde de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.