Concursul pentru selectarea procurorului general a eșuat

Concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general a eșuat. Consiliul Superior al Procurorilor urma să aprobe astăzi rezultatele concursului, însă după examinarea mai multor cereri din partea candidaților și lungi deliberări, a decis să înceteze concursul, transmite IPN.

CSP a revocat propria hotărâre din 22 februarie cu privire la rezultatele probei de interviu, în care cel mai mare punctaj l-a acumulat Octavian Iachimovschi, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. CSP a decis revocarea „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”.

Analizând motivarea punctajului oferit la proba interviului, „s-a constatat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării – de ce a fost punctat sau mai bine zis depunctat unul dintre candidați. Această circumstanță este extrem de importantă în virtutea priorităților mandatului pe care ni l-am asuma fiecare la accederea în funcție și anume prioritatea – de a desfășura un concurs public transparent bazat pe principiile meritocrației, legalității, transparenței și tratamentului egal a fiecărui dintre candidați. Punând pe balanță interesul individual de a merge în etapa următoare a candidaților înscriși și pe de altă parte interesul public, CSP în unanimitate a înclinat balanța spre interesul public”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.