Concurs pentru selectarea procurorului general

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat astăzi, 9 august, concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Data limită de depunere a dosarelor este 10 septembrie, transmite IPN.

În cadrul ședinței, ministra justiției, Olesea Stamate, a propus ca acest concurs să fie amânat pentru luna septembrie întrucât este în proces de modificare Legea procuraturii.

Adrian Bordianu, membru CSP, procuror detașat, a declarat că inițiativa legislativă e „inițiativă legislativă, însă vacanța funcției a survenit pe 12 iulie”. Potrivit lui, există o lege și ea trebuie aplicată. „Durata de depunere a actelor, prevăzută în legea actuală este nu mai puțin de 30 de zile calendaristice. 30 de zile calendaristice pentru depunerea actelor eu cred că o fi suficient pentru ca politicul să vadă – urmează de intervenit pe această lege sau nu urmează de intervenit pe această lege”, a notat Adrian Bordianu.  

Ministra justiției consideră că este mai rezonabil să fie amânată desfășurarea concursului decât să fie anulat în cazul în care se modifică legea.

Președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat că nu există justificări care să împiedice desfășurarea concursului acum. „Noi nu putem să ne ascundem după niște motive ipotetice. Nu putem să știm ce o să facă legislativul și cum anume o să decisă. Și nu putem anticipa acest lucru”, a notat Angela Motuzoc. Potrivit ei, CSP este o instituție independentă, care nu poate să depindă de voința politică.

Dumitru Pulbere, membrul CSP detașat de președinte, a menționat că nu înțelege de ce este folosit termenul politic, când de fapt este vorba despre organul legislativ suprem în stat. Potrivit lui, nu se cunoaște ce modificări vor fi votate în Parlament și nu este cazul să existe o grabă în organizarea acestui concurs, deoarece modificările legislative ar pute aviza și acest aspect. „De ce trebuie să ne grăbim? Care-i graba?”, a declarat Dumitru Pulbere.

Într-un final, CSP a decis să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

Potrivit actualelor prevederi legale, candidații la funcția de procuror general trebuie să posede o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror. O altă condiție este ca în ultimii trei ani până la anunțarea concursului să nu fi fost membru și sau să nu fi desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic. Încă o condiție este ca în ultimele șase luni să nu fi deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Fostul procuror general, Eduard Harunjen, a fost eliberat din funcție prin decret prezidențial, la 11 iulie, în baza cererii depuse. Cu două zile mai devreme, Parlamentul a constatat neîntrunirea condițiilor de numire a acestuia în funcție. Pe 30 iulie, Parlamentul a decis să propună președintelui țării candidatura lui Dumitru Robu la funcția de procuror general interimar. Ca urmare, șeful statului a semnat un decret în acest sens.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.