Concert dedicat sărbătorii Santa Lucia

Un concert dedicat sărbătorii suedeze Santa Lucia va fi organizat pe 10 decembrie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Ambasada Suediei în Republica Moldova, care invită la concert, menționează că acest eveniment simbolizează revenirea luminii în toiul iernii întunecoase, transmite IPN.

La fel ca și sărbătoarea Midsummer (mijloc de vară), Santa Lucia reprezintă una din cele mai importante tradiții culturale din Suedia, având legături fundamentale legate de cursul vieții și comunitățile rurale: întunericul și lumina, frigul și căldura. Lucia este un personaj mitic antic, care are rolul de a aduce lumina în întunericul iernilor suedeze.

„Toți suedezii știu textul cântecelor tradiționale ale acestei sărbători și absolut toți cântă, mai bine sau mai puțin bine. În dimineața zilei Santa Lucia, posturile radio suedeze încep programul cu cântece tradiționale, interpretate de coruri bine pregătite. În familii, sărbătoarea începe cu prăjituri din ghimbir și dulciuri, chifle tradiționale cu șofran (lussekatter) în formă de pisici arcuite, cu ochi din stafide. Aceste prăjituri sunt de obicei servite cu glögg (vin fiert) sau cafea”, se mai spune în comunicat.

Concertul va avea loc începând cu ora 16.00. În program – corul Carl Gustaf’s Pop din Suedia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.