Comunicat de presă

Asociația Obșteească „Asociația Grănicerilor”, de comun cu Uniunea Veteranilor Războiului din Afghanistan şi  Asociaţia Obştească «Fraternitatea Cadeţilor», condamnă categoric acțiunile indezirabile ale reprezentanților Partidului Unităţii Naţionale care încearcă să distorsioneze importanță și valoarea morală a inițiativei instalării unui monument comemorativ în Parcul Selecția din mun. Bălți.

Mai întâi de toate, dorim să menționăm că Asociația Obștească „Asociația Grănicerilor” este o organizaţie apolitică și non-profit, care a fost constituită prin asocierea liberă a persoanelor fizice (veterani, foşti angajaţi şi militari ai Serviciului Grăniceri şi Poliţiei de Frontieră), în scopul stabilirii unui dialog cu autoritățile publice locale şi centrale, în vederea păstrării, promovării şi consolidării valorilor instituţionale în rândul foştilor şi actualilor angajaţi ai Serviciului Grăniceresc şi Poliţiei de Frontieră.


Pentru noi, veteranii și foşti angajaţi şi militari ai Serviciului Grăniceri şi Poliţiei de Frontieră, acest monument, care urmează să fie ridicat în mun. Bălți, constituie un simbol al unității și continuității tuturor generațiilor de grăniceri și polițiști de frontieră, care au vegheat liniștea și securitatea Frontierei de Stat a Republicii Moldova.

În acest context, considerăm necesar să remarcăm faptul că, imediat după ce Republica Moldova a devenit un stat Suveran şi Independent, la 3 septembrie 1991 a fost emis Decretul Preşedintelui RM nr. 190 „Cu privire la frontiera de stat a RM”, potrivit căruia sectorul de Vest al frontierei trece sub jurisdicţia totală a RM, iar prin Hotărârea Guvernului RM, paza frontierei de stat a RM a fost încredinţată Trupelor de Grăniceri ale Republicii Moldova.

Ulterior, conform prevederilor Legii Nr. 283 din 28.12.2011 cu privire la Poliţia de Frontieră, la 1iulie 2012 Serviciul Grăniceri a fost reorganizat în Poliţia de Frontieră şi transmis în subordinea Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Astfel, acuzațiile nefondate aduse de către reprezentanții acestui partid politic și tentativele de distorsionare a adevărului istoric, prin asocierii acestei inițiative cu trupele NKVD-iste, au fost lezate sentimentele și demnitatea a circa 50 000 de cetățeni ai Republicii Moldova, care, începând cu anul 1991, au îndeplinit serviciul militar în termen sau prin contract în rândurile Serviciului Grăniceri și Poliției de Frontieră.

Suntem profund indignați de intenția nesăbuită de-a profana valorile noastre militare, care sunt sacre pentru noi și se deduc din Jurământul militar de credință Republicii Moldova, pe care le-am urmat cu Onoare și Demnitate, pe tot parcursul serviciului militar, iar unii camarazi și-au jertfit propria viață, asigurând liniștea cetățenilor și securitatea Frontierei de Stat.

Este regretabil faptul că o formațiune politică încearcă să obțină dividende politice pe seama unei inițiative nobile de inaugurare a unui monument, care nu implică cheltuieli ale banilor publicii, urmând să fie ridicat cu forțele proprii, din contribuția veteranilor și foştilor angajaţi şi militari ai Serviciului Grăniceri şi Poliţiei de Frontieră.

Totodată, menționăm că inițiativa dată, a fost coordonată și autorizată de către Primăria mun. Bălți, în modul stabilit de lege, iar dacă mai sunt necesare de urmat și alte proceduri legale, despre care nu am cunoscut la momentul amplasării pietrei de inaugurare, suntem deschiși spre comunicare și disponibili de a respecta toate aranjamentele de rigoare.

În final, reiterăm că acest monument nu are nici o conotație politică și nu este construit de o formațiune politică, este o inițiativă a unei organizații apolitice și solicităm tuturor partidelor politice să se abțină de la speculații și interpretări pe marginea acestei inițiative, lansate de Asociația Obștești „Asociația Grănicerilor”, precum și de la alte tentative de obținere a PR politic pe seama noastră.

Asociația Obșteească „Asociația Grănicerilor”

 

17.06.2020

 

-------
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.