Comunicat al Serviciului de presă al Ambasadei Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova

Pe 10 octombrie la Moscova  in inițiativa președintelui Federației Ruse Vladimir Putin au avut  loc discuțiile între miniștrii de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului Zohrab Mnatsakanyan și Jeyhun Bayramov. Întâlnirea lor mediată de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov s-a produs  într-un format închis și a durat mai mult de zece ore. În urma negocierilor, părțile au convenit asupra unui armistițiu umanitar și au convenit asupra următoarelor etape:

1) încetarea focului de la 12:00  10 octombrie 2020 în scopuri umanitare pentru schimb de prizonieri de război și alți deținuți, corpuri de morți, prin mediere și în conformitate cu criteriile crucii roșii internaționale;

2) se vor conveni suplimentar parametrii specifici regimului de încetare a focului;

3) Republica Azerbaidjan și Republica Armenia prin medierea copreședinților Grupul OSCE Minsk începe negocieri cu scopul de a ajunge la o soluționare pașnică in cât mai curând timp;

4) părțile confirmă invariabilitatea formatului procesului de negocieri.

Pe 10 octombrie, la ora 12.30, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a emis o declarație urgentă privind bombardarea de către dușmanul teritoriilor regiunilor Terter și Aghdam. Forțele armate inamicului au încercat să ne atace în diferite directii ale frontului. Aceasta este încălcare deliberată directă nu numai a armistițiului încheiat, ci și a normelor și principiilor dreptului internațional, Convenției de la Geneva din 1949 și protocoalelor ei suplimentare.

În timpul zilei, inamicul a încercat să atace din partea satului Tug în direcție Hadrut și din partea satelor Aragul și Banazur în direcția Jebrail. Ca urmare a prevenirii măsurilor  luate de unitățile noastre, inamicul, suferind numeroase pierderi în oameni  și echipament militar, a fost nevoit să se retragă. Diviziunile noastre în mod competent au  organizat apărarea.  În urma coliziunii, au fost distruse 38 de militari inamici, 2 MLRS BM-21 „Grad”, 7 piese de artilerie și 2 camioane cu muniție. În plus, o serie de așezări din Azerbaidjan sunt sub foc de artilerie. din partea Forțelor Armate din Armenia.

Asa 11.10.2020  în jurul orei 02:00 ca urmare a atacului cu rachete al Forțelor Armate Armene clădirei rezidențiale  multi-familiale situată în partea centrală a unui mare oraș Republicii Azerbaidjan, Ganja, 9 persoane au murit, peste 40 au fost răniți grav în inclusiv copii. Numeroase obiecte civile de asemenea  au fost distruse.  Bătrâni, copii, femei au fost răniți. Operațiunile de căutare și salvare a jertfelor sunt în desfășurare.

Impunitatea Armeniei o împinge spre alte crime de război. Armenia se ascunde în spatele acestei încetari a focului umanitare pentru a ataca civilii din Azerbaidjan.

_________

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.