Compozitorul Eugen Doga împlinește astăzi 85 de ani

Compozitorul Eugen Doga împlinește astăzi, 1 martie, 85 de ani. Cu această ocazie, în cadrul Festivalului de Muzică „Mărțișor – 2022” va avea loc o seară de creație a maestrului, la Palatul Național, transmite IPN.

Eugen Doga s-a născut în satul Mocra, Râbnița, la 1 martie 1937. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga”, apoi la Conservatorul de stat din Chișinău și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”.

A compus simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, cvartete de coarde, cântece de estradă. Celebra compoziție din filmul „Tandra și gingașa mea fiară” este supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”. O trăsătură distinctivă a muzicii sale simfonice este orchestrația luminoasă și originală, precum și abundența muzicală de fundal.

În ianuarie 2014, și-a deschis ușile Salonul „Eugen Doga”. Astfel a fost realizat un vis mai vechi al maestrului de a deschide o sală festivă în care să se întâlnească muzicieni, politicieni, artiști, oameni de afaceri.

Eugen Doga este Artist al Poporului din Republica Moldova și Artist al Poporului din URSS. Este laureat al Premiului Național și al Premiului de Stat al URSS, cavaler al Ordinului Republicii și al altor distincții și titluri onorifice din tara și de peste hotare, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

Consiliul municipal Chișinău a votat o decizie pentru declararea anului 2022 – Anul cultural Eugen Doga, în scopul promovării și valorificării operei și personalității compozitorului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.