Companiile DXT și PGNiG vor livra astăzi gaze naturale în Moldova

Licitația lansată în cea de-a treia zi de către furnizorul central de energie electrică, Energocom, a fost câștigată de doi ofertanți. Este vorba despre DXT Commodities – o companie internațională care este lider pe piața angro de gaz și energie, dar și compania poloneză PGNiG, care vor furniza astăzi, 28 octombrie, gaze naturale în conductele Republicii Moldova, transmite IPN.

Agenția Proprietății Publice precizează că volumul de gaz achiziționat pe 25 octombrie, de la compania PGNiG din Polonia, și pe 26 octombrie, de la compania olandeză Vitol, a fost livrat Republicii Moldova conform tuturor prevederilor contractuale.

Autoritățile de la Chișinău refuză să spună care este prețul achitat de Republica Moldova pentru achiziția gazului din surse alternative, invocând secretul comercial.

De cealaltă parte, negocierile privind semnarea unui contract de achiziție a gazelor naturale cu Republica Moldova „au continuat”, potrivit unui comunicat de presă al concernului rus Gazprom. Sursa citată face referire la faptul că actualul contract de achiziție a gazului expiră la sfârșitul lunii. Nu este menționat dacă președintele Consiliului de Administrație Gazprom, Alexei Miller, și vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, au ajuns la vreun consens în privința depășirii crizei energetice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.