Comisia Situații Excepționale aprobă măsuri pentru stăpânirea prețurilor

Comisia Situații Excepționale (CSE) a adoptat o serie de măsuri pentru prevenirea creșterii nejustificate a prețurilor, dar și pentru asigurarea eficientă a protecției refugiaților din Ucraina, relatează IPN cu referință la un comunicat al Guvernului.

Membrii CSE au decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial, măsura fiind necesară pentru a ține în frâu creșterea prețurilor. Lista existentă a fost completată cu alte produse, inclusiv carne de porc pe os; carne de pasăre; pește congelat; zahăr din sfeclă; paste; ouă; cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.

Decizia CSE le interzice comercianților să impună/solicite furnizorului oricare plăți sau reduceri comerciale de la prețul de vânzare (discount, rabat, bonus, retrobonus), atât la etapa negocierii, valabilității sau încetării contractului, cât și în contextul reușitei vânzărilor (volumul, cantitatea, lipsa returnărilor sau lichidării).

Prin această măsură, produsele social importante se vor comercializa cu un adaos comercial ce nu depăşeşte 20%, iar pentru pâine şi colaci, adaosul comercial nu va depăşi 10%.

Începând cu data de 1 martie 2022 și pe toată perioada stării de urgență, se interzice exportul din Republica Moldova a grâului, zahărului și a unor produse medicale, inclusiv seringi, soluții perfuzabile, medicamente de uz sistemic (antibiotice, antiinflamatoare, anticoagulante, analgezice).

Pentru a asigura stabilitatea prețului la energia electrică CSE a decis suspendarea procesului de achiziție a energiei electrice și prelungirea contractelor de vânzare-cumpărare aflate în derulare precum și menținerea condițiilor financiare și contractuale existente până la 31 martie 2023.

CSE a luat decizii pentru sporirea securității infrastructurii critice, inclusiv în domeniul securității informaționale și a numit un nou administrator la SRL Avia-Invest, pe perioada stării de urgență.

De asemenea, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va elabora un program de compensare țintită a cheltuielilor pentru energia electrică a populației social-vulnerabile.

O altă decizie adoptată se referă la facilitarea intrării în țară a loturilor de ajutoare. Astfel, Serviciul Vamal va simplifica procedura de import a ajutoarelor umanitare.

Autoritățile publice locale vor fi implicate în procesul de gestionare a fluxului de străini care vin din Ucraina, inclusiv cu suport logistic și administrativ.

Cetățenii străini aflați pe teritoriul Republicii Moldova, cărora le expiră termenul de ședere sau valabilitatea actelor de identitate eliberate de autoritățile Republicii Moldova, nu vor fi trași la răspundere.

Deciziile au luat în considerare eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a sprijini atât cetățenii proprii aflați în situații vulnerabile, cât și cei străini afectați de situația din regiune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.