Comisia pentru Situații Excepționale ia în calcul o nouă majorare a tarifelor la gaze

Instituțiile publice vor întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul de gaze naturale și energie electrică în baza recomandărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar Moldovagaz va iniția discuții în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor la gaze până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Deciziile au fost luate la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul ședinței s-a decis că Moldovagaz va continua negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial, iar Ministerul Finanțelor va analiza opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități necesare pentru plățile curente. Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor vor analiza situația privind creșterea tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor, dar și fondul alocat pentru compensații și va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații.

Moldovagaz a acuzat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală a plăților pentru gazele livrate țării. Se întâmplă în condițiile devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului de import pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior. Iar în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale, există riscul de sistare a livrării gazelor naturale.

Participanții la ședință au discutat despre soluțiile pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, inclusiv despre eventualitatea contractării unui credit comercial de către Moldovagaz. De asemenea, s-a discutat despre compensarea facturilor pentru consumatori în contextul în care tariful pentru aceștia ar putea fi majorat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.