Comisia Europeană propune suplimentarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro, transmite IPN.
„Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să afecteze țara. Astăzi ne propunem să suplimentăm asistența macrofinanciară pentru Moldova cu 145 de milioane de euro”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Oficialul european a mai adăugat că acest lucru va sprijini foarte mult economia și securitatea energetică a Republicii Moldova.
Delegația Uniunii Europene la Chișinău menționează că sporirea asistenței MFA va ajuta țara să acopere în anul 2023 o parte din necesitățile sale de finanțare suplimentare, să sprijine stabilitatea macro-economică și să asigure continuarea reformelor. Propunerea de astăzi vine în susținerea programului în derulare al Fondului Monetar Internațional.
Din suma adițională de aproape 145 de milioane de euro, circa 45 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de granturi, iar 100 de milioane de euro – sub formă de împrumuturi în condiții favorabile de finanțare. Suma urmează să fie debursată în două rate suplimentare planificate pentru trimetrele III și IV 2023, sub rezerva îndeplinirii condițiilor de politici.
„Cele două debursări suplimentare în cadrul sporirii asistenței MFA vor fi condiționate în mod strict de atingerea unui progres satisfăcător în cadrul programului Fondului Monetar Internațional și de implementarea noilor condiții de politici ce urmează să fie agreate între Moldova și UE și incluse în Memorandumul de acord existent. Aceste condiții urmează să abordeze unele deficiențe apărute în ultimii ani în economia Republicii Moldova și în sistemul de guvernanță economică, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și combaterea corupției, asigurarea supremației legii și securității energetice. Condițiile vor completa angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul programului agreat cu Fondul Monetar Internațional și cu Banca Mondială, precum și cu operațiunile de sprijin bugetar oferit de UE, Acordul de asociere și totalitatea obiectivelor trasate în relația UE-Moldova, oferind în continuare sprijin parcursului european al Republicii Moldova”, precizează Delegația UE într-un comunicat de presă.
Asistența macro-financiară actuală face parte din angajamentul mai amplu al UE în raport cu partenerii de vecinătate și din țările aflate în procesul de aderare, fiind destinată în calitate de instrument excepțional de răspuns la criză. Acest instrument este disponibil pentru partenerii de vecinătate și din țările implicate în procesul de aderare la UE care se confruntă cu probleme majore legate de balanța de plăți, demonstrând solidaritatea UE cu acești parteneri și sprijinul politicilor eficiente într-o perioadă de criză fără precedent.
Moldova beneficiază de asistența macro-financiară actuală care a intrat in vigoare la 18 iulie 2022.