Comisia de la Veneţia consideră că Parlamentul a încălcat Constituţia

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, susţine că Parlamentul Republicii Moldova încalcă Constituţia ţării. Declaraţia oficialului vine după ce a aflat că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat proiectul de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituţională, conform căruia legislativul demite judecătorii Curţii Constituţionale cu votul a 3/5 din deputaţi în cazul în care judecătorii pierd încrederea Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit declaraţiei publicate pe site-ul Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio susţine că o astfel de prevedere este în contradicţie clară cu standardele europene în domeniul justiţiei constituţionale şi este o încălcare clară a articolului 137 din Constituţia Republicii Moldova.

O curte constituţională are sarcina de a controla activitatea Parlamentului, spune Gianni Buquicchio, iar supunerea judecătorilor ca să facă totul ca să se bucure de încrederea deputaţilor este în contradicţie cu scopul existenţii Curţii Constituţională.

Vineri, 3 mai, deputaţii liberal-democraţi şi deputaţii comunişti au votat un proiect de lege prin care au introdus prevederea că judecătorii constituţionali pot fi revocaţi din funcţie înainte de expirarea mandatului prin votul a 3/5 din deputaţii aleşi în Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.