Comisia de anchetă cere cercetarea lui Leancă, Drăguțanu, Candu și Arapu

Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar a constatat că, după ce Guvernul a aprobat garanțiile de stat pentru creditele de urgență acordate de Banca Națională a Moldovei, în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova.

„Așadar, conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurând, imediat după acordarea garanților de stat, controlul asupra BEM, Unibank și Banca Socială. Reamintim că garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datorie de stat și pusă pe umerii cetățenilor cu dobânda de 5%”, scrie președintele Comisiei, deputatul Alexandru Slusari, într-o postare pe Facebook.

Ținând cont de concluziile Comisiei, se solicită pornirea urmăririi penale pentru neglijența în serviciu în privința lui Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu și Andrian Candu și Anatol Arapu, menționează Alexandru Slusari, citat de IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.