Comerţul liber cu UE va aduce riscuri în agricultura moldovenească, expert

Aplicarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE va avea în Moldova efecte pe termen scurt şi lung. Analistul economic Alexandru Fala a declarat pentru IPN că pe termen scurt acesta va aduce riscuri în special în agricultura ţării. Expertul crede că unii agenţi economici nu vor face faţă concurenţei mai mari care va veni odată cu liberalizarea pieţei pentru produsele europene. Cei care nu se vor acomoda ar putea chiar să dispară de pe piaţă.

Acordul va avea însă efecte benefice pe termen lung, spune Alexandru Fala . El consideră că pentru aplicarea reuşită a prevederilor acestuia, Moldova are nevoie de un cadru care ar permite să fie implementate reforme.

La 12 iunie au fost finalizate oficial negocierile pe marginea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. Cele două părţi au purces la procedurile tehnice care au menirea să ducă la parafarea documentului. Negociatorul-şef din partea Moldovei, viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a comunicat că au fost prevăzute mecanisme care să-i ajute pe agenţii economici să se conformeze cerinţelor europene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.