CNESP a anulat obligativitatea de a prezenta testul negativ la intrarea în țară

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică și-a anulat propria decizie prin care a instituit obligativitatea prezentării, din 5 martie, a rezultatului testului PCR COVID-19 negativ la intrarea în țară. Potrivit ultimei  hotărâri a Comisiei, toate persoanele vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate, transmite IPN.

Persoanele care dețin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport proprii) vor fi scutite de obligația autoizolării. În lipsa testului, persoanele pot întrerupe regimul de autoizolare doar după a zecea zi, dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

Sunt câteva categorii de persoane exceptate de respectarea regimului de autoizolare, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă. Este vorba despre copiii cu vârsta mai mică sau egală cu cinci ani. Nu vor fi obligați să stea în izolare nici elevii și studenții care urmează să susțină examene, cei care merg la studii în instituții de învățământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activități legate de finalizarea, organizarea, desfăşurarea studiilor, la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor confirmative. Excepția se aplică şi pentru reprezentantul legal sau însoțitorul desemnat prin declarație de către reprezentantul legal.

Sunt exceptați de regimul de autoizolare conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de nouă locuri pe scaune, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor, navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren.

De asemenea, nu vor sta în izolare persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, după caz, cu prezentarea documentelor confirmative. La fel, e vorba și despre  persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, care include invitaţia şi/sau contractul încheiat cu o persoană juridică rezidentă în Republica Moldova.

Persoanele sunt scutite de autoizolare și dacă prezintă un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.