CNA și Procuratura protejează ilegalitățile Primăriei în cazul hotelului Național, Partidul Schimbării

Centrul Național Anticorupție și Procuratura protejează ilegalitățile Primăriei Chișinău în cazul hotelului Național. Sunt acuzații aduse de Partidul Schimbării, potrivit conducerii căruia Primăria continuă abuziv să promoveze proiectul construcției centrului multifuncțional în locul hotelului.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, vicepreședinte al Partidului Schimbării, Primăria conștient a încălcat legislația, știind că Curtea Supremă de Justiție a anulat dreptul de arendă pentru acest teren. Hotelul a fost cumpărat din bani proveniți din miliardul furat. Ilan Șor și Vladimir Andronachi au încercat să acapereze terenul în jurul hotelului. În loc să cumpere terenul de la Primărie la preț de piață și să achite cele 10 milioane de euro în bugetul Primăriei, aceștia au încercat să-l acapareze printr-o decizie ilegală privind arenda terenului, a declarat Sergiu Tofilat în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

„Ne-am adresat la Primărie cu o scrisoare ca să întrebăm Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare dacă era la curent cu faptul că prin hotărârea Curții Supreme din septembrie 2020 a fost anulată decizie cu arenda și dacă Direcția arhitectura a informat Consiliul Urbanistic în martie 2021, la jumate de an după decizia Curții Supreme, despre faptul că dreptul de arendă asupra terenului unde trebuia construit tot ce era proiectat a fost anulată de instanță. Primăria a confirmat că Direcția asistență juridică a expediat o notă informativă Direcției arhitectura despre faptul că în septembrie 2020 Curtea Supremă anulează decizia cu arenda. Direcția arhitectura invocă faptul că Regulamentul Consiliului arhitectural-urbanistic nu-i obligă pe ei să anunțe membrilor că drepturile asupra terenului au fost anulate”, a menționat Sergiu Tofilat.

În anul 2021, împreună cu președintele Partidului, Ștefan Gligor, a depus un denunț la Procuratura pe acest caz și Procuratura le-a răspuns cu o ordonanță de refuz. Ordonanța de clasare a urmăririi penale în cazul hotelului Național a fost contestată la Procuratura Anticorupție. „Noi ne vom adresa la Procuratura Anrticorupție ca să ne dea un răspuns: ori este deschis dosarul penal, ori au clasat procesul penal și noi avem dreptul să obținem o copie și s-o contestăm în judecată”, a precizat Sergiu Tofilat.

Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării, a spus că „Procuratura Anticorupție și CNA joacă de pe postura de avocați ai intereselor obscure ale grupului criminal organizat Vladimir Andronachi, Ilan Șor și Veaceslav Platon”. Plângerea depusă în august 2021 pe cazul hotelului Național și în care au fost vizați funcționari de la Primăria municipiului Chișinău, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, Agenția Proprietății Publice și judecători ai Curții Supreme de Justiție, a fost clasată de oamenii legii. În felul în care a fost argumentată clasarea se vede dorința de a mușamaliza și a justifica autoritățile și Primăria, dar nicidecum de a vedea care este încălcarea”, a afirmat președintele Partidului Schimbării.

„Lucrurile nu merg bine. Noi ne vom apăra drepturile procesuale. Vom face un demers cu privire la informarea oficială a noastră, a lui Sergiu Tofilat și a mea, cu privire la rezultatele reluării urmăririi penale. Vrem să fim informați oficial, la zi, ce se întâmplă cu dosarul hotelului Național și de ce infractorii sunt acoperiți de organele de urmărire penală”, a mai spus Ștefan Gligor.

Președintele Partidului Schimbării susține că în Planul publicat de Primărie – schița terenului hotelului Național - este în mod hașurat indicată clădirea spre demolare, care nu prezintă clădirea hotelului Național, ci este clădirea în spatele hotelului Național – parcarea. El a precizat că Primăria în mod conștient a indus în eroare interesul public cu privire la ce este pasibil de demolat.  

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.