Clienţii Mobisabanca vor putea achiziţiona 14 monede noi jubiliare şi comemorative

 

O noutate pentru clienţii Mobiasbanca – OTP Group, care sunt colecţionari de monede comemorative. Banca Națională a Moldovei a pus în circulație, începând cu 20 decembrie 2019, 14 monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Evenimentul de lansare a reunit la Muzeul Național de Artă reprezentanți ai comunităților bancare și academice, ai uniunilor de creație, ai familiilor personalităților comemorate prin monedele numismatice, emisiunea 2019.

Printre monedele jubiliare lansate au fost dedicate pictorului şi graficianului Gheorghe Vrabie la 80 de ani de la naştere, artistului Mihai Volontir – 85 ani de la naştere, dirijorului Serghei Lunchevici – 85 ani de la naştere, artistului plastic Glebus Sainciuc – 100 ani de la naştere, mezzosopranei Zenaida Pally – 100 ani de la naştere, etc.

În deschiderea solemnității, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a remarcat: „Aceste piese de artă monetară constituie și un document prețios despre realitățile economice, artistice, literare, arhitectonice pe care le-au trăit predecesorii noștri și pe care le trăim noi în prezent.”

Invitatul de onoare, primul guvernator al BNM, Leonid Talmaci, a făcut o incursiune în istoria introducerii leului moldovenesc acum 26 de ani și experiența sa de colaborare cu autorul designului monedei naționale, Gheorghe Vrabie.


În cadrul evenimentului, au fost făcute donații numismatice instituțiilor de profil și familiilor personalităților reprezentate pe reversul monedelor emise recent.

Băncile licențiate stabilesc în mod independent prețul de vânzare al monedelor jubiliare si comemorative, care va depăși cu, cel mult, trei la sută prețul stabilit de Banca Națională a Moldovei.

Până în prezent, au fost bătute 166 de monede comemorative și jubiliare, dintre care 18 din aur, 144 din argint și două din tombac argintat, în cadrul a 16 serii.

 

DIȘCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.