Circulația banilor între participanții la sistemul de plăți în lei va fi mai fluidă

Și prestatorii de servicii de plată nebancari, la fel ca și cei bancari, vor avea acces la Sistemul automatizat de plăți interbancare (SAPI). Ca urmare, prestatorii de servicii de plată vor activa într-un mediu concurențial egal, iar circulația mijloacelor bănești între participanții la sistemul de plăți în lei va fi mai fluidă. Acest lucru urmează să aibă loc după ce Banca Națională a Moldovei a aprobat o serie de hotărâri în domeniul serviciilor de plată fără numerar, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al BNM se menționează că hotărârile aprobate au cuprins mai multe aspecte ce țin de tendințele legislative la nivel european de ultimă oră, dar și de nevoile consumatorilor. Noile prevederi au drept scop creșterea mobilității financiare a consumatorilor, asigurarea unei transparențe mai mari a comisioanelor și încurajarea utilizării plăților fără numerar. Totodată, normele emise de banca centrală creează premisele necesare extinderii activității prestatorilor de servicii de plată nebancari. Astfel, vor fi diversificate serviciile accesibile utilizatorilor și va spori încrederea acestora în instrumentele de plată fără numerar.

O finalitate a deciziilor Băncii Naționale, alături de promovarea plăților fără numerar, este transparența comisioanelor aplicate de către prestatorii de servicii de plată și, implicit, optimizarea cheltuielilor din bugetul public național. Pentru comisioanele aplicate de prestatorii de servicii de plată la plățile guvernamentale a fost stabilit un plafon maxim de 0,5% per operațiune. La fel, au fost aprobate atât comisioanele aplicate participanților SAPI, cât și valorile maxime ale comisioanelor percepute de la utilizatorii serviciilor de plată.

De asemenea, noile prevederi aduc clarificări asupra modului de evaluare a achizitorilor potențiali, activității concertate și calității acționariatului. Astfel, persoanele care intenționează să dobândească o participațiune calificată în capitalul unui prestator de servicii de plată nebancar urmează să obțină în prealabil permisiunea Băncii Naționale. Normele menționate au drept scop administrarea stabilă, prudentă și sigură a activității de prestare a serviciilor de plată nebancare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.