Circa 5% din populație s-a vaccinat contra COVID-19

Circa 5% din populația Republicii Moldova s-a vaccinat contra noului coronavirus. Cu ambele doze, rata de acoperire constituie 0,6%. În total, până în prezent în țară au fost recepționate peste 785 de mii de doze de vaccin, iar pe 24 mai urmează să mai ajungă un lot de 45 de mii de doze de ser AstraZeneca, acordate prin platforma COVAX. Datele au fost prezentate joi, 13 mai, într-o conferință de presă, organizată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, transmite IPN.

Epidemiologul Angela Paraschiv a declarat că, până în prezent, în total au fost administrate 202 883 de doze de vaccin anti-COVID-19. Cu ambele doze au fost imunizate 27 129 de persoane. Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în rândul lucrătorilor medicali, aceasta  depășind 80%. Din totalul persoanelor imunizate, majoritatea sunt bărbați – aproape 60%.

Reacțiile adverse au manifestat 0,68% din persoanele imunizate. Din cele peste 1 200 de reacții adverse, doar 53 au fost moderate, iar restul ușoare. Reacții severe nu s-au înregistrat.

Angela Paraschiv a menționat că, printre cele peste 202,8 mii de persoane vaccinate, 335 de persoane (0,17%) au fost confirmate cu COVID-19, în medie, după 12 zile de la imunizare. Epidemiologul a explicat că după administrarea primei doze persoana nu este protejată încă. Este necesară administrarea ambelor doze pentru a avea o protecție imună completă.

Începând cu 11 mai, a fost lansată gradual etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Membrii Comitetului Național de Coordonare a Imunizării au aprobat contigentele de persoane care vor fi imunizate. Procesul de vaccinare se desfășoară în cadrul centrelor de vaccinare din țară, dar și prin organizarea echipelor mobile care se vor deplasa la persoanele vârstnice cu mobilitate redusă.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până pe 12 mai, în Republica Moldova s-au înregistrat 253 173 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 5 981.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.