Circa 1,5 mln de moldoveni au mers fără viză în UE de la liberalizarea regimului

Circa 1,5 milioane de moldoveni au mers fără viză în Uniunea Europeană în cei patru ani în care Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu țările UE.  Din numărul total, în țară au revenit 1,1 milioane de cetățeni, ceea ce constituie 79%, transmite IPN.

Potrivit Poliției de Frontieră, cei mai mulți dintre cetățenii moldoveni au ales să treacă frontiera prin punctul de trecere Leușeni-Albița. La acest punct, polițiștii de frontieră au înregistrat peste 500 de mii de persoane. Punctul Leușeni-Albița este urmat de Aeroportul Internațional Chișinău, prin care au plecat spre UE peste 270 de mii de deținători de pașapoarte biometrice.

De la începutul anului curent și până în data de 23 aprilie, au fost fixate peste 449 de mii de traversări persoane. Bărbații au traversat mai des frontiera decât femeile. Tinerii cu vârste cuprinse între 26 şi 35 ani au fost în topul persoanelor care au ales să plece în Uniunea Europeană.

Potrivit datelor Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene, din momentul liberalizării regimului de vize cu UE (28 aprilie 2014) și până pe 31 decembrie 2017, nu a fost permisă intrarea în statele membre ale UE la puțin peste 14 mii de cetățeni moldoveni. Motivul principal îl constituie neîntrunirea condițiilor de intrare, insuficiența mijloacelor financiare şi depășirea termenului legal de ședere în statele membre.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.