Cine este Victor Chironda, candidat la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a pretendenților la șefia capitalei.

Victor Chironda la alegerile locale generale din 20 octombrie candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Mișcării Social-Politice „Forța Nouă”. Victor Chironda este activist civic, expert în dezvoltare urbană și transport public. La 3 iulie 2019, a devenit consilier municipal din partea Blocului „Platforma Popular Europeană din Moldova – Iurie Leancă”.

Candidatul are 30 de ani și este născut în Chișinău. Primii ani de viață îi petrece în capitală, după care familia sa a trecut cu traiul în raionul Ștefan Vodă. A revenit capitală în anul 2008, la studii. A făcut istorie la Universitatea de Stat și administrare publică la Academia de Administrare Publică. Ulterior, între 2016-2018 a învățat urbanism și dezvoltare urbană modernă în Bruxelles, Copenhaga, Viena și Madrid în cadrul 4CITIES Euromaster în Studii Urbane.

Acum cinci ani, a mobilizat locuitorii capitalei pentru salvarea scuarului din fața teatrului A.P. Cehov. A creat conceptul modernizării teritoriului și a inițiat colectarea de fonduri. Pe lângă acest scuar, a inițiat și s-a implicat în amenajarea scuarului Onisifor Ghibu din strada Pușkin, unde urma să fie construit un depozit.

În cadrul proiectului „Orașe verzi pentru Moldova”, Victor Chironda a coordonat elaborarea unui Ghid de Design al Străzilor din Chișinău și a inițiat elaborarea unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău. Candidatul este co-fondator al Rețelei Civice Urbane, organizație umbrelă a activiștilor civici din Chișinău.

În declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală, candidatul a menționat că a obținut, în perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, venituri în sumă de peste 63 de mii de lei din activitatea de expert. De asemenea, a menționat că a avut o bursă de studii de 19 mii de euro. Candidatul are în proprietate un automobil.

Victor Chironda va fi cu numărul șase în buletinul de vot. Echipa sa pentru Consiliul municipal Chișinău are 34 de persoane. Victor Chironda spune că vrea să scoată capitala din mâinile politicului și să o transforme într-o urbe a oamenilor. Candidatul și-a propus să facă din Chișinău un oraș unde confortul, oportunitățile și siguranța să fie la îndemâna fiecăruia. Victor Chironda își propune să dezvolte o rețea de transport public calitativ, eficient și să amenajeze parcări pe străzi și lângă blocuri. Candidatul pledează pentru reparația blocurilor de locui învechite, vrea să dezvolte un sistem educațional pentru fiecare și unul destinat curățeniei și salubrizării. Un alt punct al programului electoral este securitatea pietonilor, fluidizarea traficului rutier, dar și valorificarea râului Bâc, principala sursă de apă din oraș.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.