Cine este Valeriu Munteanu, candidat la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a pretendenților la șefia capitalei.

Valeriu Munteanu este candidatul Partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, la alegerile locale generale din municipiul Chișinău, la funcția de primar. S-a lansat în campanie cu sloganul: „Nu cedăm Chișinăul Rusiei”. Se regăsește pe poziția a cincea în buletinul de vot.

Valeriu Munteanu are 38 de ani și este născut în satul Floreni, raionul Anenii Noi. Este absolventul Universității „Valahia” din Târgoviște, România, Facultatea Științe Juridice, unde a obținut licența în drept în 2003. Ulterior a urmat cursuri de masterat la Universitatea din București, Facultatea „Sociologie și Asistență socială”.

În cadrul alegerilor locale generale din 3 iunie 2007, a fost ales primar în satul Floreni din raionul Anenii Noi. La 7 februarie 2008 devine membru al Partidului Liberal. La Congresul al III-lea al PL din 26 septembrie 2010 este ales în calitate de vicepreședinte al partidului, funcție pe care o deține până în 2018.

După alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009, Valeriu Munteanu devine deputat, mandat pe care îl deține până în 2015. La 30 iulie 2015 este numit ministru al mediului, iar la 29 mai 2017 depune cerere de demisie din această funcție.

Valeriu Munteanu a candidat în 2018 la alegerile locale noi în Chișinău din partea Partidului Liberal. În urma procesării a 100% din voturi, formațiunea a acumulat 3,61%. Peste jumătate de an, Munteanu părăsește Partidul Liberal pe motiv că formațiunea nu s-a alăturat PAS și PPDA în vederea participării la alegerile parlamentare din 24 februarie 2018.

După părăsirea PL, Munteanu devine candidatul Blocului ACUM DA PAS la alegerile parlamentare din 24 februarie, în circumscripția nr. 18 Orhei-Călărași. În respectiva circumscripție, Valeriu Munteanu a fost întrecut de candidatul Partidului Politic Șor, Ilan Șor, care acumulase circa 60% din voturi. Valeriu Munteanu s-a clasat pe locul doi, cu puțin peste 20% din voturi.

În luna iulie a anului curent, fostul vicepreședinte al Partidului Liberal relansează Partidul „Mișcarea Acțiunea Europeană” cu un nume nou – Partidul „Uniunea Salvați Basarabia” (USB), președinte al căruia este ales.

Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară venituri de 190 de mii de lei venituri salariale și peste 45 de mii de lei bani obținuți de către candidat și soția sa din îndemnizații. Valeriu Munteanu are în proprietate un teren intravilan, o casă de locuit, două bunuri imobile și două automobile. Familia mai declară o cotă de participare de 100% în cadrul a două SRL-uri.

Dacă va deveni primar, Valeriu Munteanu promite să aducă în proprietatea Primăriei Aeroportul Internațional Chișinău. De asemenea, el spune că va încerca să obțină prin referendum ca banii încasați de FISC din Chișinău să fie investiți în Chișinău și să nu fie la dispoziția Guvernului. Împreună cu echipa sa spune că va lansa un program de dezvoltare integrată a orașului, cu investiții publice de două miliarde de euro în infrastructură modernă, și va aduce investiții străine de minimum un miliard de euro în următorii cinci ani. De asemenea, el promite construcția unei noi centrale electrice pe gaze, în cogenerare, amenajarea a peste 250 de mii de locuri de parcare, mai multe spații verzi, dar și drumuri noi construite.

Valeriu Munteanu este un promotor al unui mod sportiv și sănătos de viață. Este căsătorit și are patru copii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.