Cine este Valerii Klimenko, candidat la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a pretendenților la șefia capitalei.

Candidatul Partidului Politic Șor la funcția de primar al municipiului Chișinău este și președintele de onoare al formațiunii.

A absolvit facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Lvov, Ucraina. Valerii Klimenko este doctor în științe istorice, grad științific obținut la Academia Rusă de Științe. A activat în calitate jurnalist și colaborator științific. A creat și a condus Congresul Comunităților Ruse în Moldova.

În 1998 a creat și a devenit conducătorul Mișcării Social-Politice „Ravnopravie”. În perioada anilor 1999-2011, a făcut parte din Consiliul municipal Chișinău, fiind ales pe listele Mișcării „Ravnopravie”.

Între anii 2002-2003, a prezidat Congresul comunităților ruse din Republica Moldova în Consiliul compatrioților pe lângă Duma de Stat a Federației Ruse. În perioada anilor 2003-2019, a fost membru al Direcției Consiliului internațional al compatrioților ruși.

În anul 2016, a inițiat reorganizarea Mișcării Social-Politice „Ravnopravie”, iar ca rezultat a devenit Partidul Politic Șor. Valerii Klimenko a mai candidat la șefia capitalei. La alegerile din iunie 2011 a acumulat 0,22% din sufragii, iar la scrutinul din 2015 – 0,09%.

În cadrul evenimentului de prezentare pentru alegerile din 20 octombrie, Valerii Klimenko a spus că va transforma Chișinăul după modelul orașului Orhei. „La Orhei, echipa noastră a reușit să realizeze proiecte sociale, umanitare, infrastructurale care ne permit să spunem că nu mai există orașe ca Orheiul în privința amenajării, curățeniei. Dacă am compara Chișinăul cu Orheiul, ar ieși în detrimentul capitalei”, a menționat acesta.

Potrivit declarației de avere, pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul a obținut, împreună cu soția, salarii în valoare de peste 49 de mii de lei. Totodată, soții au obținut în această perioadă pensie – aproape 142 de mii de lei. Familia deține două terenuri, două apartamente și două automobile, un Mercedes și un Hyundai.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.